Annons

Det finns inga säkra kärnkraftverk

Frågan om kärnkraften är alltför avgörande för att göra partipolitiskt käbbel av. Därför går vi ut gemensamt över blockgränsen och kräver att regeringens planer om nybyggnad av kärnkraft läggs på is. Det skriver Jytte Guteland, SSU, och Eva Selin Lindgren, fd riksdagsledamot för C.

Under strecket
Publicerad

Japans premiärminister Naoto Kan sa på en pressträff nyligen att landet står inför sin värsta kris sedan andra världskriget. Det säger en del om katastrofens vidd. Tusentals människor beräknas ha omkommit hittills. Troligtvis kommer det att gå många decennier innan katastrofens påverkan på naturen och människan är återställd. Tänk bara på det havsvatten som nu används för att kyla ner reaktorerna för att undvika härdsmälta.

Om tsunami kan beskrivas som naturens krig mot människan, kan kärnkraften med rätta beskrivas som människans krigsförklaring mot naturen. Avfall från kärnkraftverk är så farligt att det måste gömmas undan i kilometerdjupa berg under oöverskådlig tid. Många av strålningens konsekvenser är kända men andra är svåra att förutse.

Annons
Annons
Annons