X
Annons
X
Jobbet har gjort Simon Häggström till en ganska ensam människa. .
Jobbet har gjort Simon Häggström till en ganska ensam människa. . Foto: Staffan Löwstedt

”Tro aldrig att du är polisen som inte kan hamna i säng med en prostituerad”

Prostituerade, hallickar, torskar och pedofiler har varit hans vardag i ett decennium. Men i alla år har polisen Simon Häggström duckat för frågan om hur det påverkar hans egna relationer. Nu är han för första gången beredd att svara. Här är en unik inblick i polisens arbete mot prostitution.

Publicerad

Simon Häggström hade precis stigit upp och satt vid köksbordet och åt frukost när jobbmobilen ringde. På andra sidan hördes en sammanbiten röst. ”Hej det är Petra. Kan du komma förbi?” Simons nyvakna hjärna arbetade, tills han kom på vem hon var. En välkänd, prostituerad kvinna som han kontrollerade så sent som häromdagen.

Nu ville hon att han skulle komma hem till henne, för hon hade något viktigt att säga. I vanliga fall vore det otänkbart, men det var något i Petras röst som fick Simon att ta med sig sin kollega Zanna och åka dit. Väl framme parkerade de två poliserna sig i köket medan Petra blandade hallonsaft och dukade fram bakelser. Bakelser? Allt var så märkligt.

Terapin har hjälpt Simon Häggström att försöka hålla isär jobb och privatliv. ”Tidigare kunde jag själv känna mig som en förövare när jag dejtade”, säger han

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 15

Bilden till höger: En hallick sålde två kvinnor i en lägenhet i centrala Stockholm. Poliserna tömmer soporna och räknar de använda kondomerna för att få en fingervisning om hur många sexköpare som besökt bordellen under dagen.

Foto: Foto: Polismyndigheten. (Bilderna är hämtade från boken Nattstad, 2017, Kalla Kulor förlag)och Simon Häggström. Bild 2 av 15
Foto: Staffan Löwstedt Bild 3 av 15

Spaning på internet är en daglig del av Simons liv.

Bild 4 av 15

Terapin och tron på Gud gör att Simon Häggström orkar.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 5 av 15
Foto: Staffan Löwstedt Bild 6 av 15
Foto: Staffan Löwstedt Bild 7 av 15
Foto: Yvonne Åsell Bild 8 av 15
Foto: Staffan Löwstedt Bild 9 av 15

Löpningen är ett sätt att rensa skallen. Simon Häggström tränade inför maraton i Madrid.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 10 av 15
Foto: Staffan Löwstedt Bild 11 av 15

Trots all tragik han möter i jobbet, bär Simon Häggström på en Gudstro. Tron är också det som gör att många av de kvinnor han möter i jobbet överlever.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 12 av 15
Foto: Staffan Löwstedt Bild 13 av 15

Simon Häggström i Klara kyrka.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 14 av 15

Föreningen Inte din hora startade som ett metoo-upprop. Flera medlemmar argumenterar för att sexköp borde likställas med våldtäkt.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 15 av 15