Annons

Erika Hallhagen:Det finns ett ljuvligt vemod bland årets barnböcker

Vemod och det faktum att alla böcker är illustrerade förenar årets nominerade.
Vemod och det faktum att alla böcker är illustrerade förenar årets nominerade.

Böckerna som tävlar mot varandra i Augustprisets kategori för barn- och unga förenas i ett svårmod som sällan varit så njutningsfullt, konstaterar SvD:s Erika Hallhagen.

Under strecket
Publicerad

55 år fyller den i år, Tove Janssons och Erna Tauros ”Höstvisa”. Låten vars melankoli letar sig fram i slutet av augusti och når sitt crescendo i början av oktober, plötsligt börjar jag nynna på den igen. Det sker liksom ofrånkomligt vid blotta åsynen av årets Augustprisnominerade barn- och ungdomsböcker. De har ett lika ljuvligt som vemodigt stråk, vilket binder dem samman.

Linda Bondestam lyckas i sin underbara bilderbok ”Mitt bottenliv – av en ensam axolotl”, sammanfatta det stora och det lilla genom att låta ett litet utrotningshotat urdjur skildra sin vrå av världen där den blir allt ensammare ju mer vi människor (i boken benämnda som ”lunsar”), far fram. Kristina Sigunsdotter (text) och Ester Eriksson (bild) skildrar med svärta och humor den där brytningspunkten mellan barn och vuxen genom att låta en 11-åring skriva dagboken ”Humlan Hanssons hemligheter” – om hur hon ska få tillbaka sin bästis som kidnappats av hästtjejer i magtröja och vita byxor.

Annons
Annons
Annons