Annons

Det finns en lösning på vinstslöseriet

Aggressiva utländska bolag köper upp mindre skolor i Sverige och gör flera hundra miljoner i vinst varje år. I andra länder är lagstiftningen betydligt mindre generös mot privata vinstintressen. Men det finns en modell som effektivt skulle se till att våra skattemedel går till undervisning istället för att rinna iväg till ägarna, skriver Rossana Dinamarca (V).

Publicerad

Att skattepengar går till privata vinster i stället för till utbildning är ett stort problem. Men arbetet i friskolekommittén som ska se över systemet kommer ingen vart. Ändå finns det redan en bolagsform som är avsedd just för att få bort vinstintresset. Allt vi behöver göra är att besluta att företag som vill starta nya skolor ska drivas enligt denna bolagsform, samt att de företag som vill fortsätta driva skolor ska övergå till den. Svårare än så är det inte.

Vi har i dag en situation där aggressiva utländska bolag köper upp mindre skolor i Sverige och gör flera hundra miljoner i vinst varje år. Aktiebolagsformen dominerar bland huvudmännen för de 1 339 fristående skolorna som finns i dag på grund- och gymnasienivå. På gymnasienivå är hela 75 procent av huvudmännen aktiebolag och trenden är att aktiebolagsformen blir allt vanligare. Andelen företag som är huvudman för flera skolor ökar och marknaden domineras av några större skolkoncerner med riskkapitalbolag som ägare.

Annons
Annons
Annons