Annons

Erik Bergin:Det finns en gräns – även för USA:s miljardindustrier

Här i ett Walmartvaruhus i El Paso, Texas, mördades 22 människor i augusti 2019.
Här i ett Walmartvaruhus i El Paso, Texas, mördades 22 människor i augusti 2019. Foto: AP

USA:s vapenvåld är inte bara en fråga för en ambivalent president, fega kongresspolitiker och en extremistisk vapenlobby. Det visar varuhusbjässen Walmarts beslut att sluta sälja ammunition.

Under strecket
Publicerad

Gun Central, en av stadens många vapenbutiker. Här har antalet kunder dubblerats sedan skjutningen. Walmarts beslut att sluta sälja ammunition väntas öka omsättningen för konkurrenter.

Foto: Peter Wikström/TT

JP Morgans vd Jamie Dimon.

Foto: Paul Morigi /AP

I ett Walmartvaruhus i El Paso, Texas, i augusti mördades 22 personer. I ett annat Walmart i Mississippi månaden före sköts två butikschefer ihjäl. I oljestäderna Midland och Odessa i Texas dödades åtta och skadades 25 härom veckan. Fyra dödades i Pembroke Pines, Florida, i augusti, tre i Hobbs, New Mexico, två i Houston, Texas, fem i Elkmont, Alabama, i början av september. Bland annat.

Det var med andra ord som det brukar i det vapentäta USA den här sommaren. Men sedan hände något ovanligt. Efter de två dåden i Walmartvaruhusen i Texas och Mississippi satte kedjans vd Doug McMillon ned foten. Han hade fått nog. Walmart slutar sälja ammunition till bland annat de halvautomatiska gevär av militär typ som många av massmorden begås med.

Annons
Annons
Annons