Annons
X
Annons
X

Sanna Rayman: Det finns anledning till oro

Ukraina har aldrig existerat med den utbredning som Putin anser vara legitim.
Ukraina har aldrig existerat med den utbredning som Putin anser vara legitim. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV/AP

LEDARE

Utrikes- och säkerhetspolitiken fick en mycket undanskymd roll i valrörelsen. Detta trots att vi befinner oss i ett läge som hade motiverat motsatsen, det vill säga en framträdande plats i debatterna och duellerna.

I själva valspurten förde rysk säkerhetstjänst bort en estnisk polis – en handling som kom som en välregisserad signal till president Obama, som nyss besökt Tallinn och därifrån hållit ett mycket fränt tal riktat till Putin. I samma valspurt svämmade internet över av fruktansvärda bilder och filmer publicerade som propaganda av terrorgruppen IS. Under valrörelsens sista veckor kunde vi också läsa om att ryska plan hade kränkt Finlands luftrum inte mindre än tre gånger inom loppet av en vecka.

Trots allt detta nådde världen utanför inte in i valdebatten. Sedan dess har absolut ingenting blivit bättre.

Annons
X

Kriget i Ukraina visar inga tecken på att bedarra och även det svenska luftrummet har kränkts av ryssarna.

Fler halshuggningsvideos kablas ut från IS i syfte att paralysera omvärlden. I helgen rapporterade Sveriges Radio om ett avvärjt terrorattentat mot EU-kommissionen, planerat av personer med kopplingar till just IS (20/9). Samtidigt gör gruppen framryckningar i Norra Syrien, vilket tvingar ytterligare tusentals människor att fly mot Turkiet.

Fördelen med Alliansen var att man såg till att enas om centrala politikområden redan före val. Nackdelen med de rödgröna är att de struntade i att göra det. Således finns det ingen gemensam syn på vare sig utrikes- eller säkerhetspolitiken än. Den ska förhandlas fram – nu. Samtidigt som allt annat ska tragglas och prutas och bytas. Det säger sig självt att det kommer att bli stressigt och bitvis mycket ytligt och således finns det goda skäl att vara orolig.

Förvisso försökte Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner lugna oss något i Agenda i söndags (21/9) när han antydde att MP eventuellt skulle kunna acceptera ett stärkt försvar. Inställningen föreföll dock handla primärt om anslagsökningar med fokus på andra hot än militära.

Från S hörs nästan ingenting. Stefan Löfven lovar att allt ska bli bra, men är desto vagare om hur det ska gå till. Den favorittippade utrikesministern Margot Wallström twittrar förvisso en del om utrikesfrågor, men hennes kommentarer har föga karaktär av ”här och nu” eller realpolitik.

Det hittills tydligaste försöket att säga något om S framtida utrikespolitik står den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Jytte Guteland för. Under rubriken ”Tid för en ny utrikespolitik” lyfter hon på SVT Opinion fram Sveriges roll i förhållande till Västsahara och Marockos illegala fiske i området (19/9). Guteland kritiserar också regeringen för att den inte markerat tydligare mot ”USA:s ökande användning av drönare i kampen mot terrorism” samt för att den inte lyfte nedrustningsfrågan med Obama häromåret.

**Jag skämtar inte. **Hon lyckas faktiskt ta sig igenom hela sin artikel, ända fram till det högtravande slutet om att det är dags för en utrikespolitik att vara stolt över, utan att nämna någon av de just nu mest centrala utrikes- och säkerhetsfrågorna.

Hon säger ingenting om IS och den för Sveriges del viktiga frågan om att lagstifta mot att åka utomlands för att strida för IS. Hon nämner varken Ryssland eller Ukraina med en stavelse. Sveriges försvar får inte heller någon framträdande position i Gutelands skiss.

Nu är det förstås inte Jytte Guteland som ska bli utrikesminister. Man får bara hoppas att S utser kandidater till den posten med större allvar än när de utser EU-parlamentariker.

Annons
Annons
X

Ukraina har aldrig existerat med den utbredning som Putin anser vara legitim.

Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X