Det finns anledning att sörja en slakt

Det är inte ofta som företagsnedläggningar sker så väntat och utan åthävor som i går när Öresund meddelade sitt bud på det som är kvar av Custos. Därmed är Custos saga all medan Öresund seglar vidare. Därmed sluts cirkeln eftersom Öresund 1992 sålde sitt stora innehav i Custos.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ändå finns det anledning att sörja en smula över Custos öde. Ett av de klassiska investmentbolagen försvinner och inte mer än nio år sedan som den så kallade Custosstriden rasade.
Utan att dra hela Custos historia kan man
påminna om att bolaget en gång var en central del av det som kallades Hajburen, det vill säga det nätverk som genom ett korsvist ägande skyddade bland annat Skanska, Sandvik och Volvo från fientliga attacker.

1995 tog Mats Qviberg och Sven Hagströmer via sitt Öresund över 25 procent av aktierna i Öresund och genast började misstankarna att det var slakt på gång vädras. En av de som var oroligast var Percy Barnevik som anade argan list och försvarade Custos med näbbar och klor. Ja, i själva verket var det nog mest med näbben han kämpade.
Det var i det sammanhanget Sven Hagströmer fällde yttrandet som sett med lite perspektiv kan bli klassiskt: ”Jag är absolut inte intresserad av att stycka Custos för jag vet faktiskt inte hur det går till att stycka ett bolag.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons