Annons
X
Annons
X
Film
Recension

Guds hästar Det farliga med att låta barn växa upp utan hopp

Guds hästar

Regi
Nabil Ayouch
Genre
Drama
Medverkande
Abdelhakim Rachid, Abdelilah Rachid, Hamza Souidek
Längd
1 tim 55 min

Från 15 år.

Betyg: 4 av 6

Kvällen den 16 maj 2003 drabbades Marocko av den blodigaste terrorattacken i modern tid. En rad självmordsattentat genomfördes parallellt i centrala Casablanca och över 40 människor, varav 12 självmordsbombare, dog. Samtliga attentatsmän var runt 20 år och kom från kåkstaden Sidi Moumen en bit utanför stan.

Marockanske regissören Nabil Ayouch var en av dem som ville förstå varför ungdomar just därifrån varit beredda att dö för jihad. I sitt internationella genombrott ”Ali Zaoua” (2000) berättade Ayouch mästerligt om ett gäng gatubarns kamp för ett värdigt liv – och en värdig begravning, när en av dem dör. Delar av filmen spelades in i just Sidi Moumen.

När Ayouch nu återvänder dit tar han åter avstamp i utsatta pojkars liv (för det är mest pojkar det rör sig om). De har visserligen föräldrar, men föräldrar som resignerat i brist på möjligheter. Bröderna Yachine och Hamid (som spelas av killar från området) väljer mellan att sälja frukt och sälja droger för att försörja familjen. När Hamid kommer tillbaka efter ett par år i fängelse är han radikalt förändrad. I hans fotspår följer ett islamistiskt brödraskap som installerar sig i området, och börjar rekrytera unga män utan riktning i livet. Ayouch markerar övergången mellan uppväxtåren och tiden när pojkarna sugs in i den sekteristiska ”ungdomsvårdsskolan” genom att gå från handhållen kamera till mer statiska bilder.

Annons
X

Hany Abu-Assad berättade en liknande historia i ”Paradise now” (2005), utan att ta den något omständliga vägen kring barndomen, men Ayouch vill gå metodiskt tillväga för att visa det farliga i att låta människor växa upp utan framtidsutsikter. Martyrskapet lanseras som en livsuppgift av pojkarnas efterlängtade äldre ”bröder”. Ett slags äckel infinner sig när det blir tydligt hur lite deras liv är värda även här, i det nya sammanhanget. De fattiga och lågutbildade blir kanonmat, som överallt annars.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X