Anders Melldén:Det bubblar över hela vinvärlden

Anders Melldén
Under strecket
Publicerad
Annons

Jag älskar champagne och kan aldrig dricka mig mätt på detta nordfranska bubbel. Här har detaljer finslipats under århundraden sedan Dom Pérignon, änkan Clicquot och andra pionjärer tog sina första spadtag, och här är mousserande vin en så pass dominerande industri att ingen annan region i världen kan mäta sig med den. Lägg därtill svalt klimat och kalkspäckade jordar så blir champagne ojämförbart med i stort sett alla andra mousserande viner.

Men vi måste inte alltid jämföra – jag menar, bubbel görs faktiskt i hela vinvärlden. Bubbel som både är gott och högkvalitativt och har sin egen stil. Dessutom säljs det till mer modesta priser än champagne, som ju har sitt starka varumärke att vårda.

En favorit är franciacorta, det mousserande vin som tillverkas vid Iseosjön i norra Italien. Franciacorta är spännande och entreprenörsdrivet. Här skapades det första mousserande vinet helt enligt champagnes modell år 1961 av Franco Ziliani, vars övertygelse var att jordmånen och klimatet var minst lika passande här som hos förebilden. Idag finns drygt 100 producenter och metoden att göra vinet är den traditionella, med en andra jäsning i flaskan som ger kolsyran, och där jästfällningen sedan försiktigt avlägsnas.

Annons
Annons

Italienarna älskar bubbel och gör dem i alla möjliga stilar. Emilia Romagna har sin röda lambrusco och Veneto sin prosecco. Sistnämnda har slagit igenom megastort internationellt, inte minst i Sverige. Prosecco görs vanligtvis genom att kolsyran bildas i stora tankar och vinet sedan filtreras över till flaskor. Det gör att priserna kan hållas nere. Dessutom har vinerna generellt sett ganska hög sötma vilket gör dem lättgillade och flörtiga.

Själv förförs jag dock mer av Piemontes söta, mousserande viner av moscatodruvan. De tillverkas genom att producenten behåller en del kolsyra från alkoholjäsningen, stoppar jäsningen när vinet fortfarande är sött och filtrerar försiktigt till ett bubbel som passar perfekt till glass och sorbet.

Bubbelvärlden har nog aldrig varit så spännande som nu, och med vidöppna smaklökar kan vi njuta av variationsrikedomen.

Jag gillar också mousserande viner från södra England, som i mångt och mycket delar både klimat och jordmån med norra Frankrike. Här satsar tillverkarna på hantverksmässig kvalitet à la Champagne, vilket (tyvärr) också syns på prissättningen.

Pétillant naturel, eller ”pet nat”, är ett vin som buteljeras innan det är färdigjäst. Kolsyra bildas då i flaskan och jästfällningen blir kvar så att bubblet förblir lite grumligt. Smaken är både udda och intressant – ibland riktigt god. En uråldrig stil som sett sin renässans de senaste åren och tillverkas lite varstans. Den 26 april släpps en härlig variant från portugisiska Aphros Wine på Systembolaget, i form av Phaunus Pet Nat Rosé – missa inte den!

Ja, bubbelvärlden har nog aldrig varit så spännande som nu, och med vidöppna smaklökar kan vi njuta av variationsrikedomen. För även om champagne alltid kommer att vara champagne finns det väldigt mycket annat som också bubblar.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons