Analys

Therese Larsson:Det börjar bli bråttom för Reinfeldt

Att delta eller inte – det är fortfarande frågan efter gårdagens partiledardebatt i riksdagen. Regeringspartierna är för ett svenskt deltagande i euroområdets nya finanspakt, men det räcker inte för att gå med. Och nu börjar det bli bråttom, om mindre än två veckor ska pakten skrivas under.

Publicerad
Annons

Att socialdemokraternas Håkan Juholt anklagas för att byta åsikt som andra byter kläder gäller uppenbarligen inte inställningen till den finanspakt som EU-ledarna kom överens om i början av december. Då kallade Juholt till presskonferens innan bläcket hunnit torka i Bryssel, och sade nej innan toppmötets slutsatser presenterats. Sverige skulle minsann inte lotsas in i eurosamarbetet bakvägen. Att föregångaren Göran Persson sedan dess talat sig varm för en anslutning till pakten, verkar inte ha påverkat partiledaren. I går sade Juholt att finanspakten inte är vad Sverige behöver.

–Den innebär ökade klyftor, där man låter samhällen glida isär. Det är kallhamrad högerpolitik, sade Håkan Juholt från riksdagens talarstol.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons