Annons

Stefan Eklund:Det bor en markurell i oss alla

Skådespelaren Edvin Adolphson i rollen som Harald Hilding Markurell i Hans Dahlins tv-serie "Markurells i Wadköping" från 1968.
Skådespelaren Edvin Adolphson i rollen som Harald Hilding Markurell i Hans Dahlins tv-serie "Markurells i Wadköping" från 1968. Foto: SvD

Hundra år efter att den först kom ut fortsätter Hjalmar Bergmans roman ”Markurells i Wadköping” att fängsla nya läsare. En ny avhandling tar fasta på den närmast grekiska tragedi som ruvar under den lättsamma ytan.

Under strecket
Publicerad

Hjalmar Bergman (1883–1931).

Foto: TTBild 1 av 1

För exakt 100 år sedan fick Hjalmar Bergman sitt publika genombrott med romanen ”Markurells i Wadköping”. Det var något med den fule rödhårige, bullrige och girige värdshusvärden och hans gränslösa kärlek till sonen Johan, ”gossen”, som det tidiga 1900-talets läsare inte kunde stå emot.

Attraktionen består. Hjalmar Bergmans berättelse om Markurells tondöva framfart i småstaden Wadköping är fortfarande en roman som hugger tag. Stadens borgerliga slutenhet och de färgstarka bifigurerna – lektor Barfoth, perukmakare Ström, tante Rüttenschöld med flera – är skildrade med komisk närvaro och episkt djup.

Annons
Annons
Annons