Annons
X
Annons
X

”Det blir rosornas krig”

Sahlins besked om att alla i partiledningen och det verkställande utskottet bör ställa sina platser till förfogande är ett sätt att vinna tid. Det menar Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det har hänt så mycket de senaste dagarna och detta skrinlägger följderna av valnederlaget till den extra kongressen, säger Oscarsson.

Henrik Oscarsson menar att samtidigt som kriskommissionen kommer arbeta med att analysera valnederlaget kommer Mona Sahlin nu få tid till att förbereda sig inför den extra kongressen som väntas vid maj, juni månad.

– Om hon då som ledare väljer att byta ut de verkställande utskotten och säger att hon förändrar Socialdemokraternas politik kan hon gå stärkt ur denna process och även sitta kvar som partiledare, tror Oscarsson.

Annons
X

– Hennes utspel gör även att en större krets får ta på sig ansvaret så att hon själv slipper bära hela skulden. Om all skuld hamnar på henne hade hon haft svårt att sitta kvar.

Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, tror dock att Mona Sahlin kommer att avgå vid extrakongressen.

– Jag tror inte hon sitter kvar. Hon har inte legitimitet att föra partiet igenom en förändringsprocess. Hon har haft fyra år på sig och för att visa för sina väljare att de tar valnederlaget på allvar krävs en förändring, säger Madestam.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men all kritik som riktas från flera håll inom partiet kan också äventyra partiets vilja att förändra sin politik.

  – Det kommer bli rosornas krig för det är mycket som står på spel för de som är inblandade. Valnederlaget hotade inte personernas platser, men nu är de personligen hotade och risken är att det nu blir en maktkamp i stället för att handla om ideologifrågor, säger Henrik Oscarsson.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X