Annons

Henrik Höjer:Det blir inte alltid som man tänkt sig

Datorer i hjärnan, eluppvärmda motorvägar, robotslavar, ”intelligenssprutor” och fullständig jämlikhet mellan könen. På 60-talet förutspådde experterna omvälvande samhälleliga förändringar till år 2000. Men med facit i hand är det mesta sig likt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I slutet av 1960-talet genomfördes ett antal intervjuer med 24 personer. De skulle uttala sig om hur framtiden skulle gestalta sig om drygt 30 år – om hur Sverige skulle se ut vid millennieskiftet. De intervjuade var ”toppexperter”, de flesta professorer, några var docenter, generaldirektörer, överingenjörer eller höga militärer. En var Nobelpristagare. Samtliga var män. Resultatet publicerades i boken ”Sverige år 2000. 24 framtidsforskare om morgondagens samhälle” (Rabén & Sjögren 1969) som var sammanställd av Tom Selander.

Framtidsvisioner var inte längre någon spådomskonst, försäkrades i baksidestexten, utan var numera en etablerad vetenskap genom den nya framtidsforskningen. Dess metoder hade förbättrats med hjälp av bland annat datorer. Prognoserna var numera så säkra att de till och med kunde få en styrande effekt i sig, fick läsaren veta.

Annons
Annons
Annons