Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: ”Det blir ett chicken-race om skatte- och budgetpolitik”

Vågar S-ledaren Stefan Löfven försöka stoppa skattesänkningen på högre inkomster? Det blir ett chicken-race om skatte- och budgetpolitik inför valet.

Regeringen tar som väntat sista chansen att genomföra vallöftet om ännu ett jobbskatteavdrag – det femte i ordningen sedan maktskiftet 2006 – före valet.

Enligt Fredrik Reinfeldt är det nu ansvarsfullt att ”tillföra energi” till svensk ekonomi, när den internationella efterfrågan är svag. Regeringen tvingas låna pengar, men de tolv miljarder som avdraget kostar statskassan kommer enligt regeringen att skapa 13 000 nya jobb.

Dessutom vill regeringen höja brytpunkten så att ingen behöver betala statlig skatt förrän vid en månadslön över 37417 kronor. 110000 skattebetalare – och väljare – slipper därmed nästa år betala statlig inkomstskatt.

Annons
X

Grafik: Så mycket tjänar du på jobbskatteavdraget

Det är inte första gången som regeringen har tänkt ta de här stegen, men i augusti 2011 blåstes planerna av i sista stund med hänvisning till den internationella skuldkrisen.

Något minoritetsregeringen Reinfeldt då inte hänvisade till, var ett hotande nederlag i riksdagen där Sverigedemokraterna krävde inflytande för att stödja skattesänkningen.

Och där en man med yvig mustasch och retorik krävde förhandlingar – dåvarande S-ledaren Håkan Juholt.

Det där är delvis historia när regeringen nu tar jobbskatteavdraget till riksdagen. De rödgröna är fortfarande motståndare (även om Stefan Löfven har lovat att inte riva upp avdraget efter en valseger) men Sverigedemokraterna säger att de ska rösta för.

Riksdagsmajoriteten omfattar dock inte planerna på att höja brytpunkten, det vill säga att sänka skatten för den knappa tredjedel av skattebetalarna (29 procent) som tjänar mest och betalar statlig skatt.

Sverigedemokraterna försökte redan för några veckor sedan övertyga de rödgröna partierna om att gemensamt agera emot förslaget, och blev avvisade.

Men bara en och en halv timme efter regeringens presskonferens uppmanade de rödgröna – i en snabbt återuppstånden allians - finansministern att besinna sig: ”Det är inte för sent att ta tillbaka förslagen”.

Och man utlovade ett gemensamt initiativ mot förslagen i riksdagen, där udden verkar vara riktad just mot brytpunktshöjningen: ”Regeringens förslag innebär att hela svenska folket skuldsätts, för att de som tjänar mest ska få sänkt skatt”.

Den sänkta statsskatten är en betydligt mindre reform än jobbskatteavdraget. Men regeringen betraktar den som viktig.

”Det är en angelägen reform: det ska löna sig att arbeta hårt, att utbilda sig, att anstränga sig att ta ansvar på jobbet”, sa FP-ledaren och utbildningsminister Jan Björklund på presskonferensen.

Nu kan Stefan Löfven och Socialdemokraterna alltså stoppa höjningen av brytpunkten. Eller i alla fall försöka stoppa den – riksdagen har hittills aldrig provat att lyfta ut en enskild skattesänkning i en budget för att säga nej till den.

Men det är inget lätt beslut för Löfven. Här är minussidan:

•De borgerliga kommer att anklaga S för att agera i strid med budgetprinciperna.

•Regeringen kommer att anklaga de rödgröna för att samarbeta med Sverigedemokraterna.

•Om Löfven i framtiden leder en minoritetsregering kan samma metod användas emot honom.

Och här är plussidan:

•Socialdemokraterna kan hävda att läget nu är extraordinärt – regeringen är ansvarslös och gör av med för mycket pengar i valbudgeten.

•Regeringen skulle framstå som svag – man kan inte ens få sin politik genom riksdagen.

En sak är säker: S-högkvarteret kommer att räkna mycket noga på det här innan budgeten ska riksdagsbehandlas i höst.

Så tjänar du på sänkta skatten svd.se Hur går valet enligt dig? svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X