Annons
X
Annons
X

Det blir allt trängre på Den enda vägen

LEDARE | JOHAN INGERÖ

”Det blir inga jobb, om ens några”. Med denna inte helt entydiga beräkning avfärdade Tommy Waidelich (S) regeringens förslag om sänkt krogmoms, under gårdagens budgetdebatt. Uttalandet väckte omgående stor munterhet på nätet. Men även om Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman måhända inte är Cicero reinkarnerad, har han en poäng. Sänkt krogmoms som huvudvapen i en krisbudget är väl defensivt, och borde öppna för oppositionskritik.

Så mycket eget krut brände dock inte Waidelich. Det egna partiets huvudprioriteringar identifierades luddigt som ansvar för statens finanser, vassare arbetslinje och investeringar i kunskapsbaserad ekonomi. Man känner sig inte direkt nedsprungen av alternativ till regeringspolitiken.

Waidelich stod sig dock rätt väl jämfört med Johnny Skalin (SD), som inledde sin insats i debatten med att slå fast hur många miljoner som ryms i de 5,4 miljarder som den sänkta krogmomsen beräknas kosta. Från tittarperspektiv kändes det som när Mr Bean tvingades hålla föredrag om en berömd målning, och slog fast att ”den är stor, vilket är bra för annars skulle man inte kunna se den”.

Annons
X

Bristen på mer genomgripande kritik av regeringens politik är dock intressant. Omvärldens kaos har nära nog tvingat fram ett konsensus i Sverige kring behovet av ordning och reda i statsfinanserna. Den tid då partierna hade råd att lägga sig miltals från varandra är förbi. Detta är naturligtvis knepigast för oppositionen, som måste förklara varför regeringen ska bytas ut.

Men det leder även till att debatten blir fattig, och reduceras till en tävling om vem som kan säga ”ansvar” och ”investera” flest gånger i en och samma fras. Nykomlingen i debatten, Miljöpartiets Per Bolund, förtjänar visserligen en eloge för uttalandet att det ska vara lika självklart att starta företag som att ta anställning i ett. Men huruvida detta omsätts i någon faktiskt politik är mer oklart.

Nu, tjugo år efter att Carl Bildt myntade uttrycket, verkar den enda vägens politik mer etablerad än någonsin. Trots fler partier än någonsin i Sveriges Riksdag, har finansministerns utmanare blivit färre.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X