Ivar Arpi:Det behövs mer övervakning

Ivar Arpi
Under strecket
Publicerad
Inrikesminister Anders Ygeman presenterade på fredagen regeringens nya strategi mot terrorism.

Inrikesminister Anders Ygeman presenterade på fredagen regeringens nya strategi mot terrorism.

Foto: Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annons

NSA säger att de med hjälp av sitt övervakningsprogram har avstyrt 54 terrordåd i världen. MI5 i Storbritannien berättade i början av året att de stoppat fyra stora terrordåd bara under 2014. I september förra året berättade Säpochefen Anders Thornberg att de avvärjt två terrorattentat av militanta islamister mot Sverige under de senaste åren. Hotbilden mot Sverige höjdes 2010, och efter att Syrienkriget bröt ut har den knappast minskat. Detta är vår tids stora krig. Sverige är en del av det, vare sig vi vill eller inte.

I går presenterade inrikesminister Anders Ygeman regeringens nya strategi mot terrorism. På det stora hela är strategin ett steg i rätt riktning. Här hade Alliansen kunnat göra mycket, mycket mer med sina åtta år vid makten. Före detta demokratiminister Birgitta Ohlsson (Fp) har berättat att hon försökte, men att Moderaterna sade nej till fler åtgärder och skarpare terrorlagar. Därför ligger Sverige efter alla sina grannländer, trots att vi har flest jihadister i proportion till vår befolkning. Att Anders Ygeman nu har tagit ett helhetsgrepp med terrorismen, med att förebygga, förhindra och försvåra, är lovvärt. Särskilt jämfört med den förra regeringens handlingsförlamning på området. Men mer finns att göra.

Annons
Annons
Inrikesminister Anders Ygeman presenterade på fredagen regeringens nya strategi mot terrorism.

Inrikesminister Anders Ygeman presenterade på fredagen regeringens nya strategi mot terrorism.

Foto: Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur ska en demokrati skydda sig mot terrorism? Här finns svåra avvägningar mellan integritet och säkerhet. Transparens är också nödvändigt i en demokrati, men en stat måste också kunna spela med dolda kort ibland. Övervakning behövs för att avvärja hot, vilket exemplen från NSA, MI5 och Säpo visar. Det är positivt att Anders Ygeman förespråkar en uppdatering av de tvångsmedel som kan användas. Terrorister och brottslingar kommunicerar allt mindre via telefon, och alltmer över IP-telefoni och krypterade kanaler. Polisen och säkerhetstjänsterna måste få både verktyg och tillåtelse att följa med i teknologiutvecklingen.

Inrikesminister Anders Ygeman presenterade på fredagen regeringens nya strategi mot terrorism. Foto: Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dessutom har Edward Snowden-läckorna försvårat säkerhetstjänsternas arbete. I den nyutkomna boken The great war of our time – the CIA's fight against terrorism from Al Qa'ida to Isis skriver Michael Morell, CIA:s förre chef och Bushs rådgivare under dagarna runt elfte september, att terroristorganisationer ändrade sina strategier bara några veckor senare. Terrorister började kryptera och undviker de kommunikationsmedel som man vet går att övervaka. ”Snowden gjorde USA och dess allierade avsevärt mindre trygga”, skriver Michael Morell. Det är denna nya realitet som även den svenska säkerhetstjänsten har att verka i. Här får terroristerna dessutom ”hjälp” av Twitter och Facebook som allt oftare stänger ned jihadisters konton. Det minskar förvisso möjligheterna att sprida propaganda, men har också gjort det svårare att övervaka kommunikationer.

Annons
Annons

Slutligen. Gör säkerhetsdebatten en tjänst och glöm George Orwells 1984. Storebrorsmetaforen tillhör en svunnen tid då staten kunde kontrollera informationsflöden, vilket dagens teknologi i princip omöjliggjort. Framför allt sprids enorma mängder information på ett helt nytt sätt. Och även när man övervakar misstänkta individer är det svårt att avgöra vad de är på väg att göra.

Dagens övervakningssamhälle liknar snarare J.R.R Tolkiens_ Sagan om Ringen_ än 1984. Saurons brinnande öga letar febrilt efter sin ring men missar ändå Frodo, trots att han mobiliserat hela Mordor. Han ser allt men förstår inte vad han ser. En ensam terrorist – alltså Frodo – lyckas förstöra ringen. På samma sätt lyckas terrorister, trots att de övervakas, begå terrordåd.

Ju högre brus, desto svagare signal. När man inte vet var man ska leta, det vill säga när bruset är högt, blir det svårt att fånga upp vad man letar efter.

Problemet med övervakningen i dag är alltså inte att den är för stor, som vissa tror, utan snarare att den är för dålig. Terroristerna ligger steget före.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons