Annons

”Det behövs ett nytt journalsystem”

Foto: Pressbilder

Avsikten med Framtidens vårdinformationsmiljö, FVM, är att göra det lättare för patienterna att vara delaktiga i sin vård. Det kommer också att underlätta för medarbetarna i vården som får all dokumentation samlad om patienten i ett och samma system. Det skriver Stefan Schildt och Mikael Ohrling i en replik.

Under strecket
Publicerad

Region Stockholm använder idag ett journalsystem som började byggas för 30 år sedan. Systemet har byggts på, anpassats och byggts på igen. Idag klipper och klistrar vårdens medarbetare information mellan olika system. Vi behöver överge onödigt manuellt arbete och få moderna arbetsverktyg. Vi behöver därför ett nytt journalsystem, och det är kärnan i programmet framtidens vårdinformationsmiljö (FVM).

Programmet FVM syftar till att ta fram en ny digital plattform för vården som svarar mot verkliga behov och ska underlätta för både vårdpersonal och patienter. Patienter ska få ökad tillgång till information om den egna hälsan och vården och även kunna bidra med information. Ambitionen är att vårdinformation i framtiden ska följa med patienten på dennes resa genom vården, en resa som väldigt ofta går genom olika vårdgivare och IT-system.

Annons
Annons
Annons