Annons

Det behövs bättre sexualundervisning

I det material som RFSU nyligen skickat ut till landets skolor kan unga lära sig mycket om sex. Men frågan är om de behöver veta mer om exempelvis ställningar. Det saknas helt fokus på en mer central fråga i livet och som många ungdomar också undrar över: Hur får man ett förhållande att hålla? Det skriver debattörerna Alf B Svensson och Olof Edsinger.

Under strecket
Publicerad

Domen i hovrätten som nyligen friade ett gäng unga killar som turats om att sexuellt utnyttja en 15-årig flicka har av förklarliga skäl upprört många. Många hävdar att det behövs en förändrad lagstiftning. Vi menar att det också behövs en bättre sex- och samlevnadsundervisning. RFSU har nyligen skickat ut det sexliberala och normkritiska materialet ”Sex i skolan” till landets alla högstadieskolor. Tidigare har man tillsammans med UR tagit fram materialet ”Sex på kartan” i samma anda. Tyvärr utelämnar RFSU både värderingar och kunskap som unga människor behöver ta till sig för att inte utnyttja varandra på det sexuella området.

Enligt läroplanen ska undervisningen på ett sakligt sätt förmedla fakta. Men det är mycket som RFSU väljer att inte tala om för våra barn. De får inte veta att njutningen för de flesta människor blir större när sex är ett uttryck för kärlek. Inte heller att risken är stor att ju fler de har sex med, desto mindre får de ut av det. Detta enligt en omfattande amerikansk studie. Enligt lärarhandledningen ”Sexualkunskap” får inte heller lärarna säga som det är – att tjejer nästan aldrig frivilligt ställer upp på gruppsex. Då begränsar de nämligen, enligt RFSU, våra barns frihet att ”fritt utforska” det sexuella landskapet.

Annons
Annons
Annons