Annons

Andreas Grube:Det bästa tillfället för vin är alltid – nu!

Under strecket
Publicerad

Har du någon lyxig flaska champagne liggande i garderoben som sparas till det där extra speciella tillfället? En fin rödvinare du har fått i födelsedagspresent, eller en dyr cognac som inhandlats utomlands för några år sedan? Flaskor som du då och då sneglar på och funderar över i vilket sammanhang de bäst ska poppas? Vad som ska firas, vilken särskilt speciell kväll som är rätt? Vilken mat du ska laga, vem du ska dela drycken med och vilken musik som ska spelas i bakgrunden – allt för att maximera upplevelsen?

Ok, lyssna noga nu, för det här är mycket enkelt: Du ska hämta den där fina flaskan nu på en gång, lägga den på kylning, och sedan korka upp den redan ikväll. För det bästa tillfället är alltid nu! Det är ingenting att fundera på.

Du ska hämta den där fina flaskan nu på en gång, lägga den på kylning, och sedan korka upp den redan ikväll.

Istället för att gå och sukta efter den perfekta stunden ska du se till att skapa den själv, det måste inte vara en högtidsdag, något stordåd som har uträttats eller något spektakulärt som ska firas. Det behöver inte anlitas barnvakt eller ens vara en helgkväll för att det ska vara läge att unna sig det där lilla extra. Det enda som kommer hända i väntan på tillfället är att du antingen bygger upp skyhöga förväntningar som kanske inte infrias, eller ännu värre att den där stunden helt enkelt aldrig kommer.

Annons
Annons

Det är lite samma grej som att gå runt och ha drömmar om att skriva den stora romanen eller den bästsäljande deckaren: det enda som gäller är faktiskt att bara börja skriva. Idag, här och nu. För om du går runt och väntar på att den perfekta idén och inspirationen ska komma till dig, och att du plötsligt också ska få en massa extra tid för att göra det, kommer du förmodligen få vänta förgäves. Det är bara att sätta igång. Skapa tillfället.

Personligen tycker jag att de allra mest magiska stunderna kan uppstå en helt vanlig grå måndag när barnen somnat och lugnet lägger sig över stan. När man tar just den där champagnen som stått där och samlat damm i väntan på bättre tider och förvandlar en ordinär kväll till något alldeles extra. Mysbralla och champagne – varför inte?

För ärligt talat, vin behöver inte vara så där högtidligt eller uppstramat. Ett så kallat ”finvin” behöver inte behandlas med mer respekt än en helt vanlig bordsflarra – det viktigaste är ju njutningen som dropparna ger, och hur de förgyller ögonblicket.

Inte heller behöver maten vara överdådig bara för att du ska korka upp ett schysst vin. Fiskpinnar och en vit bourgogne, pannbiffar och potatis med en cabernet franc, hämtpizza med en flarra chianti, varmkorv och barolo. Inga konstigheter, bara att köra! Att stå i timmar och laga en festmåltid kan förvisso vara en stor glädje i sig självt, i vissa fall ren terapi. Men ibland orkar man bara inte, och då går det lika bra med någon blixtsnabb vardagsmat eller takeaway.

Låt vinet förgylla stunden istället för att vänta på att den rätta stunden ska komma och förgylla vinet, liksom.
Så seså, gå nu bort till din vinhylla, plocka ut en riktigt smaskig rackare, ett par schyssta glas och – popp! Gör den här kvällen speciell. Skål!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons