Annons
X
Annons
X

Det bästa med kristdemokraterna

PÅ PLATS | VÅRT BEHOV AV TRYGGHET

Kristdemokraterna är trygghetens parti, sade Göran Hägglund i sitt tal i Almedalen igår kväll och förtydligade att han inte menade en statisk trygghet, utan en dynamisk sådan – en trygghet som kan hantera utmaningar. Egentligen är väl det den enda tryggheten värd namnet. Som en pendang till Hägglunds tal om trygghet arrangerade kd igår ett seminarium med psykiatern David Eberhard och etikforskaren Ann Heberlein.

Kanske har det att göra med att människan är omättlig. När vi väl har fått mat, vill vi gärna ha tak och efter tak föds tanken på väggar. När de väl står där blir man sugen på arbetsrätt och subventionerad sjukvård och snart nog framstår det som höjden av otrygghet att marken är så förbålt hård.

Att vara omättlig sägs ibland vara en synd, men i så fall är den väl den mest naturliga av synder. Det är inget konstigt med att vilja ha mer av det som gör livet godare, lättare och tryggare. Det är däremot inte särskilt uppbyggligt om allt detta kommer till dig serverat. Om detta var gårdagens panel rörande överens.

Annons
X

Välfärdsstaten serverar för mycket och lägger därigenom också pengar på redan trygga, istället för att göra det på dem vars krav på mer trygghet är betydligt mer legitima, till exempel hemlösa. Det må göras i all välmening, men resultatet blir att människor är sämre rustade att möta livet. Vi tror inte på vår egen förmåga, trots att det är från denna som en mer djupt känd känsla av trygghet kan komma.

Borgerliga politiker ser detta behov och talar gärna om att låta människor styra mer själva, fatta sina egna beslut. Samtidigt är det en svår linje att hålla fast vid, vilket den tredje panelisten Acko Ankarberg Johansson (kd) intygade. När medier larmar om allsköns bagateller som hotar tryggheten finns det ett outtalat krav på att politikern ska leverera en åtgärd.

Att påstå att kd:s syn på trygghet och ansvar sammanfaller med Eberhards och Heberleins vore att ta i. Även kd vill överbeskydda medborgarna från alkohol och allsköns hot mot kroppens och själens trygghet. Partiet liksom alla andra använder tryggheten som ett säljargument gentemot väljarna – trots att den sortens lockrop egentligen inte borde behövas i ett land som är så tryggt som Sverige.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nej, det bästa med kd är inte att det utmärker sig som ett parti som avhåller sig från att flörta med väljarnas trygghetslaster. Det bästa med kd är att det förstår att uppskatta värdet av den här sortens diskussioner.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X