Annons
X
Annons
X

Det är som om MP vill slippa ta ansvar

I dag får vi veta. Idag blir det lönt att förhandla och idag blir det tydligare vad partierna egentligen vill. Under de senaste dagarna har vi sett ett antal märkliga kontakter tas över blockgränsen. Omedelbart i sitt valnattstal deklarerade statsminister Fredrik Reinfeldt att han avsåg att söka kontakt med Miljöpartiet. Därefter har MP mestadels spottat och fräst åt honom.

Det finns visserligen ingen anledning att förvänta sig att MP glatt ska kasta sig i Alliansens armar – det var trots allt med andra partners de gick till val. Men reaktionen är ändå anmärkningsvärd. Det går att säga ”vi inväntar valresultatet” utan att stänga alla dörrar.

Valresultatet är tydligt i så måtto att Alliansen har dragit ifrån De rödgröna och är den tydliga vinnaren. I skrivande stund har valmyndigheten ännu inte räknat färdigt, och länsstyrelsen har inte gjort sin kontrollräkning, efter vilken den slutgiltiga mandatfördelningen blir en strid på kniven. Med tanke på hur många gånger vi hört Peter Eriksson påpeka att Alliansen fortfarande kan få egen majoritet börjar man nästan tro att han håller tummarna för regeringen. Om inte annat för att slippa bli osams med Sahlin och Socialdemokraterna.

Annons
X

Maria Wetterstrand har upprepat, många gånger om, att hon och Peter Eriksson inte har medlemmarnas mandat att samarbeta med Alliansen. Men, när Wetterstrand inskärper att hon inte har mandat lägger hon krokben för sig själv och gör det svårare att agera i en eventuell kommande förhandling.

I tisdags bekräftades visserligen Wetterstrands bedömning i en Sifomätning i
Aftonbladet. Enligt denna säger 53 procent av MP:s väljare nej till ett samarbete. Men det finns fler mätningar att tillgå. Enligt en mätning från Demoskop i somras är MP-väljare avgjort mer positiva till blockgränsöverskridande samarbeten än något annat partis väljare. Bland MP:s väljare sade sig då 58 procent vara ganska eller mycket positiva till ett samarbete med Alliansen. Bara 23 procent var direkt negativa. Som jämförelse var 61 procent av FP:s väljare negativa till att FP ingår samarbete med De rödgröna.

Alliansen borde prata med De rödgröna som helhet, hävdar Miljöpartiet. Ibland säger Mona Sahlin samma sak. Men, varför då? Om De rödgröna hade vunnit och hamnat i samma läge kan vi nog vara lugna för att de hade tagit kontakt med C eller FP – inte hela Alliansen. Och vad menas med idén? Är det en samlingsregering de antyder? Det vore verkligen att ta i från tårna. Det är tråkigt att SD har kommit in, men något krigstillstånd är det inte. Och varför skulle Reinfeldt föra samtal med Lars Ohly? Det vore måhända en trevlig fikastund, men Alliansen och Vänsterpartiet har inga utsikter att bedriva politik tillsammans.

MP verkar vilja signalera lojalitet mot De rödgröna, men i och med det sumpar de alltmer av sina chanser till inflytande. Det är synd – det finns områden där en blågrön politik hade kunnat vara lyckosam. Miljöpartisterna ska heller inte vara så säkra på att S är lika lojala.

Idag får vi veta. Och någonting säger mig att varenda parti – från höger till vänster – håller tummarna för en borgerlig majoritetsregering.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X