Annons
X
Annons
X

"Det är som en sen mellandagsrea på börsen"

Den stoppade handeln på Kinas börser har lett till stor oro på världens börser. Men många svenska bolag har tagit för mycket stryk under årets första handelsdagar, tror Ann Grevelius, partner på GP Bullhound.

– I stället för att drabbas av panik och sälja, så kan man hitta intressanta investeringsmöjligheter, säger hon.

Kinas skakiga ekonomi
[object Object]
Ann Grevelius. Foto: Yvonne Åsell

**Det är nödvändigt att **separera analysen om det globala börsfallet i två delar, enligt Ann Grevelius, investerare på GP Bullhound. Den ena är Kina och den andra är oljepriset. Först och främst måste man komma ihåg att Kinas börser fungerar annorlunda än vad andra större och mognare börser ute i världen gör.

– De kinesiska börserna har sedan förra årets turbulens reglerats på olika sätt, vilket bland annat medfört att större investerare inte fritt kan sälja. Myndigheterna har på olika sätt försökt stabilisera börserna, men som vi sett har de senaste dagarna inte varit särskilt framgångsrika, säger hon.

Det som är mest intressant, enligt henne, är dock att Kina åter devalverar valutan, vilket skapar oro för hur det egentligen är ställt med landets ekonomi.

Annons
X

– Signalvärdet i devalveringen är viktigare att fundera över än att börserna rör sig kraftigt. Det är tydligt att man inte vill se tillväxten falla på grund av en stark valuta.

Oljepriset är som sagt den andra stora fundamentala frågan att ta hänsyn till. Grevelius förklarar att oljepriserna redan är nere på väldigt låga nivåer sett till de senaste åren, vilket kan få ödesdigra konsekvenser för de länder och regioner som är beroende av prisnivån.

– Lågt oljepris i kombination med en hög skuldsättning inom energisektorn kan leda till en bredare finansiell oro, där både aktie- och obligationsmarknaderna påverkas negativt.

Det positiva i sammanhanget är dock att den volatila börsen i Kina även skapar investeringsmöjligheter. När börserna faller brett så uppstår köptillfällen, särskilt när det gäller enskilda bolag.

– I stället för att drabbas av panik och sälja, så kan man hitta intressanta investeringsmöjligheter. Det här är nästan som en lite sen mellandagsrea på börsen, säger hon.

Ann Grevelius tillägger att köpare på så sätt är med och stabiliserar den oroliga rörelsen på börsen.

Börsraset i Shanghai och Shenzhen smittar av sig. I Stockholm föll kurserna med över 3 procent under torsdagsförmiddagen. Trots att det slår hårt mot många svenska bolag så kommer det samtidigt att skapa en hel del gyllene köptillfällen, förklarar Grevelius.

– Året har knappt börjat, det är fortfarande jullov för många investerare. Sitter man lite vid sidan och har kapital att investera kommer man nog att börja leta efter köptillfällen de närmaste dagarna, säger hon.

Oljepriset och Kinas devalvering är givetvis något som marknaden behöver ta till sig, men hon tvivlar inte på att börsen snart kommer att stabiliseras.

– Turbulensen håller säkert i sig ett tag, men börsen kommer inte att rasa 3 procent varje dag framöver, så illa ser det inte ut för världsekonomin just nu.

Annons

Ann Grevelius.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X