Annons

Norsk frustration: ”En osynlig mur mot Sverige”

"Det finns en osynlig mur mitt på gränsbron. Det känns för mig som Öst- och Västtyskland", suckar Belinda Klicline Abbott som tvingas jobba extra på apotek för att rädda sitt företag.
"Det finns en osynlig mur mitt på gränsbron. Det känns för mig som Öst- och Västtyskland", suckar Belinda Klicline Abbott som tvingas jobba extra på apotek för att rädda sitt företag. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Hon driver ett kafé tio meter in i Sverige, men bor i Norge. Hon är en av alla som drabbas hårt av Norges stränga karantänsregler under coronapandemin.

– Det finns en osynlig mur mitt på gränsbron. Det känns för mig som Öst- och Västtyskland, suckar Belinda Klicline Abbott, vars företag har hotats av konkurs.

Under strecket
Jonas Dagson / TT
Uppdaterad
Publicerad

"Jag tillhör den grupp som varit längst i karantän av alla. Jag är i karantän varje dag och har varit det sedan den 16 mars, säger Ole Jørgen Lind, butikschef på Maximat i Nordby shoppingcenter.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

"Jag har vädjat till regeringen om att vi ska kunna bevilja dispens och har koncentrerat mig på Haldenbor som har speciella behov knutna till att passera gränsen. Det är viktigt för oss”, säger Roar Vevelstad, kommundirektör i Halden.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

"Det är hopplöst. Det känns som ett fängelse", säger Johan Öberg som tvingas till karantän för att han besökt sin döende styvpappa i Sverige.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Tio meter innanför den svenska gränsen ligger Belindas kafé. Hon bor i Kornsjø i Norge, några hundra meter från gränsövergången, och kan se huset på andra sidan gränsen. Ändå är hon förtvivlad.

– Jag kan inte ens hämta posten utan att få tio dagars karantän, säger hon.

Annons
Annons
Annons