Det är skillnad på ett glas och ett glas

VINSPEJARE Hur mycket vin är det i glaset? Om du orkar vara vindetektiv går det att avslöja hur krogar försöker tjäna så mycket som möjligt eller det motsatta – vara generösa mot sina kunder. Mikael Mölstad tipsar om hur du gör.

Under strecket
Publicerad

Räknar restaurangerna med fyra eller fem glas per vinflaska?

Foto: COLOURBOX
Annons

Räknar restaurangerna med fyra eller fem glas per vinflaska?

Foto: COLOURBOX
Räknar restaurangerna med fyra eller fem glas per vinflaska?
Räknar restaurangerna med fyra eller fem glas per vinflaska? Foto: COLOURBOX

Hur mycket vin får man egentligen i glaset på restaurang? Det verkar inte finnas några klara regler. Men det finns en lösning på problemet, vill jag påstå.

Mängden vin hänger naturligtvis ihop med priset på ditt glas med vin. För att utreda detta är det bra att veta vad ett standardglas ska innehålla.

Begreppet standardglas används nämligen av myndigheter för att ha ett gemensamt mått när de mäter alkoholkonsumtion.

I Sverige ska ett standardglas innehålla 12 gram ren alkohol – vilket lär motsvara 1,5 centiliter. Med denna mängd ren alkohol kommer ett vinglas att innehålla runt 12–15 cl vin. Några alkoholforskare har bestämt att det ska vara exakt 15 cl.

I England beskrivs en alkoholenhet som 10 milliliter eller bara 1 cl. Ett standardglas är 17,5 cl. Lite märkligt kan tyckas, men jag är ingen alkoholforskare eller kemist.

Annons
Annons

När man pratar med restaurangansvariga om detta så utgår de alltid från hur många glas de kan få ur en öppnad flaska. De som är generösa räknar aldrig med mer än fyra glas per flaska – vilket betyder runt 18 cl per glas. Med lite svinn och spill blir det i verkligheten runt 17 cl – vilket motsvarar engelsmännens mått.

De flesta krogar vill helst klämma in fem glas per flaska. Då blir det 15 centiliter per glas. För att ligga på säkra sidan häller de upp 13–14 cl. Blir det lite över är det bara trevligt – för personalen. Det kan bli den lilla slatten till natten, när jobbet är klart.

Fem glas per flaska motsvarar det svenska standardglaset. Problemet är att detta borde synas på priset. 14 centiliter jämfört med 18 centiliter är faktiskt en skillnad på mer än 20 procent. Kostar ett vin 120 kr hos de som tar ut fyra glas på varje flaska så borde det alltså kosta 96 kronor hos de som tar ut fem glas per flaska.

Om man vill att rätt ska vara rätt så borde man faktiskt kolla detta. Svårigheten är att man inte har något att jämföra med. Men frågan till restaurangen är helt legitim: tar ni ut fyra eller fem glas per flaska?

För champagne är det samma sak fast i lite mindre mängder. De generösa häller 12 cl i varje glas – vilket ger sex glas per flaska. De mindre generösa bara 10 centiliter – som ger sju glas per flaska. Ja, faktum är att vissa går ner på 9 centiliter och får då ut åtta glas.

Tricket för att du inte ska märka något är att servera i små champagneglas. Får du 9 centiliter i ett 12-centilitersglas ser det fullt ut. Samma trick används även när det gäller vanliga viner. De generösa använder gärna större finare glas – medan de snålare serverar i mindre glaskupor.

För den som ofta tar ett glas vin på krogen är detta något att fundera över. Är det systematiskt bluff och båg? Nej, det vill jag inte tro även om det finns utrymme att tjäna pengar. Ett glas extra per flaska blir snart till ett stort vinfat.

För alla parters bästa har jag en lösning på dilemmat. Restaurangerna skaffar små karaffer och små trevliga ISO-glas, det vill säga standardvinprovarglas som rymmer 21 cl. Karafferna rymmer 10, 20 eller 30 cl vin. Då kan du som gäst välja tre olika volymer av vinet när du beställer. Två personer, två glas och 20 centiliter kan faktiskt räcka om man bara vill smaka lite gott till maten. De gör det också möjligt att dricka olika mycket. Är man törstig dricker man vatten, har jag fått lära mig.

Mycket fiffigt och bra. I många andra länder har de redan kommit på detta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons