Annons
X
Annons
X

”Det är självklart för mig att ge tillbaka”

Här är en annan bild av Husby än upplopp och utbrända bilar. De allsvenska fotbollsspelarna Henok Goitom och Bojan Djordjic ordnar fotbollsturnering för femteklassare.

– Vi kan inte svika barnen, säger Goitom.

Abbe Badume visar prov på bollkontroll.
Abbe Badume visar prov på bollkontroll. Foto: TOMAS ONEBORG

Kvarnbacka bollplan, med Kista på ena långsidan och Husby på den andra, är deras riktiga hemmaplan. Här har Henok Goitom och Bojan Djordjic vuxit upp, lärt sig spela fotboll.

Nu spelar Henok i AIK, Bojan i Brommapojkarna. Kompisar från förr. Vänner för alltid.

Tillsammans är de tränare för klubben som de också var med och bildade: Kista Galaxy FC. På två år har laget gått från division VII till division V, vilken de nu toppar. Men fotbollen är bara en del av klubbens verksamhet.

Annons
X

– Vi ville ha en klubb där vi kan satsa på vår egen filosofi, påverka vårt område på ett bra sätt. Vi har så många idéer, den här turneringen är bara en sak. Vi vill göra mer, bygga ut skolturneringen till flera skolor, starta ungdomslag, kanske ordna en festival.

Henok Goitom står mitt i klungan av mellanstadieelever från fem närliggande skolor. Han bär en tröja med sitt nummer, 36, på ryggen.

– En hyllning till Husby. När jag var liten fanns inga mobiler. Vi sågs alltid på plan tre, klockan sex.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Skolturneringen är planerad sedan länge och har inget med veckans upplopp att göra. Men självklart har det som hänt påverkat alla. En del av barnen säger att de är rädda. Samma natt har det brunnit i Kista montessoriskola, de har sett bilar brinna och känt oro på kvällarna.

  – Det som händer nu i Husby…man ska komma ihåg att det är en minoritet som håller på med negativa saker, men det blåses upp i media som att det är en majoritet. När man är i den här åldern som barnen är det väldigt viktigt att få se positiva saker också hända i sitt område, säger Henok.

  Han berättar att klubben inte fått en krona i stöd från kommunen, men att företag i Kista och Husby ställt upp med mat, tröjor och annat. Spelare från Kista Galaxy och andra frivilliga är med som funktionärer.

  – Man blir nästan tårögd över hjälpen. Det är så många som hjälper till för barnens skull, säger Henok.

  Han är extra stolt över de fyra tjejlagen som är med.

  – Det är viktigt att tjejer får ta plats i området. Fotboll är väldigt mycket en killsport här.

  Varifrån kommer ditt engagemang?

  Henok blir tyst en sekund, han förstår inte ens frågeställningen.

  – Det är som att fråga svenska befolkningen varför de skänker pengar till folk som inte har mat. Jag tror genuint att människor är snälla från början, men man kan hamna i taskiga omständigheter. Att se alla barn ha kul är min morot. Det är självklart för mig att ge tillbaka det jag kan.

  Han fördömer bränderna och upploppen, men efterlyser också mer stöd från politiskt håll.

  – Det finns ett stort engagemang här, folk vill hjälpa, men politikerna ger oss inte verktygen. Våld är inte rätt väg, det räcker nu, men det kommer alltid att finnas folk som vill förstöra det andra byggt upp.

  Bojan Djordjic håller med:

  – Det som hänt är väldigt tragiskt och inte rätta sättet. Mitt hjärta gråter. Det är ett felaktigt rop på hjälp. Vi fördömer, men varför finns det ett sådant stort missnöje här? Vi ser varför, men vet också att det finns så mycket kärlek i förorterna, så många talangfulla människor. Tyvärr dras alla över en kam. Vi måste bli ett tillsammans, inte vi och ni, utan föra en dialog. Ni kan inte döma ut oss när ni inte lärt känna oss eller gått i våra skor.

  Bojan berättar om släckta lysen under sena träningskvällar, det obefintliga stödet från kommunen, promenader till andra planer i mörkret. Men poängterar viljan, de positiva krafterna.

  – Vårt mål med Kista Galaxy är att göra något stort för förorten. Det har hänt så mycket bra här och vi försöker vara så bra förebilder som möjligt för unga tjejer och killar.

  Henok och Bojan ser till att om möjligt vara med på varje träning, de ställer upp på alla arrangemang som klubben ordnar. För dem är det självklart.

  – Vi försöker. Det här är inte Stureplan punkt se, där man står vid svampen och pratar om vem som vann Big brother eller inte. Det här är på riktigt, den riktiga världen. Vi är härifrån, vi är uppvuxna här och det glömmer vi aldrig bort, säger Bojan.

  Testa dig själv i senaste veckornas sportquiz

  V 42 | Vem vann första Stockholm Open? quiz.svd.se V 40 | Vilken tung titel tog Steua Bukarest? quiz.svd.se V 39 | Vad heter vår första majorsegrare? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Abbe Badume visar prov på bollkontroll.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 2

  Bojan Djordjic och Henok Goitom leder en fotbollsturnering för femteklassare.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X