Annons

Så kan dina prylar minska klimatförändringar

Har du många prylar som bara ligger där hemma utan att de används särskilt ofta?

Vill du bidra till ett mer hållbart samhälle?

Då kan delningstjänster vara något för dig.

Enligt forskaren Michael Martin används en borrmaskin i snitt under 18 minuter under sin livstid men lämnar 52 kg avfall efter sig.
Enligt forskaren Michael Martin används en borrmaskin i snitt under 18 minuter under sin livstid men lämnar 52 kg avfall efter sig. Foto: Privat och Colourbox

Det råder ingen tvekan om att klimatförändringar är en av vår tids största utmaningar. En växande del av människans påverkan på klimatet kommer från konsumtion av nya prylar så som teknikprylar, fritidsutrustning, verktyg och kläder. Å ena sidan leder konsumtion till fler arbetstillfällen, å andra sidan till klimatförändringar.

Utmaningen är att hitta en hållbar ekonomi med nya konsumtionsbeteenden och där avfall omvandlas till nya resurser. Ett sätt att minska din klimatpåverkan är att minska din konsumtion. I en delningsekonomi hyr, delar och lånar människor produkter av varandra i stället för att köpa nya.

Kolla vad som finns att hyra nära dig! hygglo.se

Konsumtion påverkar miljön

Michael Martin arbetar som senior forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet i Stockholm. Hans arbete och forskning går främst ut på att granska hållbarheten hos konsumtions- och produktionssystem. Enligt Michael Martin finns det ett stort behov av att bli bättre på att kommunicera människans påverkan på miljön.

– Resurskonsumtion leder till många negativa konsekvenser. Det kan handla om negativa effekter på markanvändning, skador på biologisk mångfald, vattenanvändning, föroreningar och utarmning av icke förnybara energikällor. Utmaningen är att kommunicera med allmänheten om behovet av att minska resursanvändningen och den påverkan som konsumtion faktiskt har på vår miljö, säger Michael Martin.

Hur fungerar det att hyra ut dina saker? hygglo.se

Många prylar används inte

Enligt Michael Martin finns det en hel del forskning kring produkter som används sällan men som ger upphov till mycket avfall. En borrmaskin till exempel används endast i cirka 18 minuter under sin livstid men lämnar 52 kg avfall efter sig.

På Hygglo, som är störst i Sverige på uthyrning mellan privatpersoner, har man gjort en undersökning bland de som hyr ut släp hos Hygglo. Syftet var att ta reda på hur mycket släpen användes innan de började hyras ut. Resultatet visar att snittsiffran var tio timmar per år, ungefär en gång på våren och en gång på hösten. I Sverige finns 1,1 miljoner påställda släpvagnar.

– Släp är ett exempel på en otroligt underutnyttjad resurs. Skulle vi bara kunna använda ett släp 5 timmar i veckan så har vi i dagsläget producerat 20 gånger fler släp än vad vi behöver. Tänk vad detta har kostat i resurser. Det roliga är att vi har flera uthyrare på Hygglo som hyr ut sina släp en gång i veckan eller mer, så vi har redan visat att det går att använda släp betydligt mer än idag, säger Ola Degerfors, vd på Hygglo.

Så kan dina prylar komma till användning

De senaste åren har delningstjänster blivit allt populärare. Det kan röra sig om sajter som förmedlar boenden till turister eller uthyrning av prylar mellan privatpersoner. En av dessa sajter är alltså Hygglo som funnits på marknaden sedan 2016 och som vill minska prylsvinnet.

Forskaren Michael Martin anser att sajter som Hygglo är bra plattformar.

– Det är ett utmärkt system för människor att dela produkter med varandra och på så vis främja mindre konsumtion. Många av de prylar som är till uthyrning hos Hygglo är av god kvalitet. Genom att hyra dessa produkter kan du undvika att köpa billigare och sämre produkter som går sönder efter bara några gånger, säger Michael Martin.

På Hygglo drömmer man om en framtid där personer ser uthyrning som ett förstaalternativ till att köpa.

– Om man ändå bestämmer sig för att köpa någonting så vill vi att man ska köpa något av riktigt bra kvalité som är producerat under schyssta villkor. Sedan vill vi att man hyr ut det för att dela tillgängliggöra prylen för andra, man kanske också använder uthyrning som ett sätt att finansiera köpet av den dyra kvalitetsprylen. Vi vill helt enkelt se en framtid där färre prylar produceras, men de som produceras är av toppkvalité och kan hyras ut för att alla inte ska behöva köpa egna prylar. Alla ska ha tillgång till de prylar de behöver, men vi ska producera väldigt mycket färre saker jämfört med idag, säger Ola Degerfors.

Hyr istället för att köpa! hygglo.se

Fakta: Hygglo

  • Hygglo är en tjänst för uthyrning mellan privatpersoner, i syfte att minska prylsvinnet. Enligt Hygglos användare finns det tre huvudanledningar att använda Hygglo; Det är enkelt att hyra av privatpersoner, det är väldigt prisvärt och det är ofta närmare än andra alternativ.
  • Cirka 20.000 personer har använt Hygglo sedan starten 2016. Exempel på populära saker att hyra via Hygglo är: Skåpbil, släpvagn, verktyg, kamerautrustning, trädgårdsmaskiner, högtryckstvätt, friluftsutrustning och festprylar.

Läs även

Enligt forskaren Michael Martin används en borrmaskin i snitt under 18 minuter under sin livstid men lämnar 52 kg avfall efter sig.

Foto: Privat och Colourbox Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X