Annons
X
Annons
X

”Det är roligt att få Astrids pris”

Det var Astrid Lindgren som lärde henne skriva.

50 år senare får Barbro Lindgren Alma-priset, det prestigefyllda litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Barbro Lindgren hemma på Öland där SvD besökte henne 2012
Barbro Lindgren hemma på Öland där SvD besökte henne 2012 Foto: DAN HANSSON

Barbro Lindgren har för ovanlighetens skull satt på mobiltelefonen. Dessutom har hon druckit champagne.

Utanför fönstren är det en regnig marsdag. För Barbro Lindgren, som nyligen fått veta att hon utsetts till årets Alma-pristagare, är inget sig likt.

– Nisse i Ryd kom åkande här när han hört det på radion, säger hon och berättar att hon både skålat med grannen och pratat mycket i telefon sedan nyheten briserat.

Annons
X

Egentligen är hon introvert, säger hon. Telefonsamtal ogillar hon. Och priser bryr hon sig inte så mycket om.

– Men det är roligt att få Astrids pris, för henne tycker jag ju om.

Almprisets jury beskriver Barbro Lindgren som en litterär nydanare, som ”med språklig djärvhet och psykologisk nyansrikedom” förnyat olika typer av barn- och ungdomslitteratur.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **Hennes produktion rymmer **klassiker för olika åldrar – här finns de korthuggna Max-böckerna, de egensinniga kapitelböckerna om livet i Barnhans land och de självbiografiska böckerna som nyligen givits ut på nytt.

  Barbro Lindgren väjer inte för något. Dagboksserien, som börjar med ”Jättehemligt”, väckte viss anstöt när den kom ut på 1970-talet. Hon var själv ett barn som funderade mycket över döden, vilket märks i hennes böcker.

  Prisjuryn skriver att Barbro Lindgren gestaltar ”livets gåtfullhet och dödens närhet” med ”absolut gehör”.

  Själv säger hon att hon har Astrid Lindgren att tacka för det mesta.

  – Det var hon som lärde mig skriva, säger Barbro Lindgren som 1964 skickade in ett barnboksmanus till Rabén och Sjögren.

  Manuset kom i retur, efter att ha granskats av förlagsredaktör Astrid Lindgren. I följebrevet gav förlagsredaktören en rad goda råd – ett av dem var att Barbro Lindgren skulle ”avstå från roligheter som bara vuxna kan förstå”. Dessutom behövde hon koncentrera sina berättelser.

  – Då lärde jag mig hur man gör en bok. Så sedan visste jag det, säger Barbro Lindgren som blivit en oerhört produktiv författare. Hon har skrivit över hundra barnböcker, men också lyrik, sångtexter och vuxenlitteratur. Allt har skrivits för hand; hon är en författare som varken använder skrivmaskin eller dator.

  Och hon säger att skrivandet gått lätt sedan det tog fart i mitten på 1960-talet.

  – Jag är ju bekväm av mig, jag vill alltid att saker ska gå lätt, säger Barbro Lindgren.

  Men när hon skrev Max-böckerna, med ett mycket fragmentariskt språk, tyckte kritikerna att hon gjorde det lite för lätt för sig. Oroliga pedagoger protesterade.

  – Många lärare tyckte att man inte skulle lära ut barnspråk. Men jag sa att om det är bara jag som gör det, så spelar det nog inte så stor roll, säger hon skrattande.

  Men nu blir det inga fler barnböcker?

  – Nej, det blir det inte. Jag har skrivit dem jag tycker att jag har haft behov av att skriva. Och nu börjar jag bli gammal, då behöver man tänka på ett annat sätt och fundera över livet, säger Barbro Lindgren som bor på en gammal gård på Öland.

  Här lever hon ett liv med mycket ensamhet och funderande.

  – Det är viktigt att ha tid att hinna tänka, säger Barbro Lindgren som de senaste åren gett ut flera vuxenböcker. Förmodligen kommer det ännu en i höst.

  Nu hoppas hon att uppmärksamheten i samband med Alma-priset ska få fler att upptäcka hennes diktsamlingar och vuxenböcker.

  – De kommer ju i skymundan när man gör barnböcker, säger hon och tillägger att det vore roligt om också några av hennes mindre kända barnböcker kommer fram i rampljuset.

  – Jag tycker om ”Vems lilla mössa flyger”. Och ”Andrejs längtan” tycker jag också är bra.

  Gränser utmanas med lekfullhet svd.se ”Jag har slutat skriva för barn” svd.se Har grubblat färdigt över livet och döden svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Barbro Lindgren hemma på Öland där SvD besökte henne 2012

  Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 4

  Barbro Lindgren, barnboksförfattare

  Foto: DAN HANSSON Bild 2 av 4

  Barbro Lindgren hemma på Öland där SvD besökte henne 2012.

  Foto: DAN HANSSON Bild 3 av 4

  Barbro Lindgren, barnboksförfattare

  Foto: DAN HANSSON Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X