Det är riktigt härligt att vara 25

Under strecket
SvD
Publicerad
Annons

Första maj. Det var en symbol för solidaritet och förändring men har blivit den dag på året då betonghäckar sätts i rörelse. Persson och Lundby-Wedin. Reformer och klyftor. Sjok av ord kan inte dölja att förändring av samhället har ersatts av bevarande av makt och privilegier som mål.
Förstamajtalen kommer att ägnas åt att hylla den mördade Anna Lindh. Det är som sig bör. Anna Lindh var en bra utrikesminister och som påtänkt partiledare ett långt mer spännande alternativ än de färglösa teknokrater som striden nu står mellan. Ord på ord kommer att läggas till hennes äreminne - och då inte minst i fråga om engagemanget för Europa och EU som fredsprojekt.
Inget kommer däremot att sägas om regeringens linjeskifte i fråga om östutvidgningen: från möjlighet till hot. Det är svårt att tänka sig ett sämre sätt att hylla Anna Lindh. Visst är möjligt att se Lindh på den barrikad där striden om social turism stod, fast på den sida som avvisat den allra enklaste sorten av populism, den som regeringen och stora delar
av riksdagen ägnat sig åt.
Pläderingen för Festung Persson gör att årets första maj inte kan bli den festdag för Europa som den borde ha blivit. Att EU den 1 maj växer från 15 till 25 medlemmar innebär att Europa enas i demokrati och tar ett definitivt farväl av den gamla dåliga tiden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons