Annons
X
Annons
X

Det är nu det blir verkligt intressant

KULTURUTREDNINGEN | KOMMER SNART

”Problemet med kultur-Sverige, i alla fall teatern som är det jag känner till, är att alla tror att de är vänster och radikala.”

Det är dramatikern och vänsteraktivisten America Vera-Zavala som talar och hon gör det i årets första nummer av SSU-tidskriften
Tvärdrag i ett samtal med DN-skribenten Sverker Lenas och SSU:aren Johanna Storbjörk. Den samtalande panelen är enig om att kulturen är för lite vänster, något som jag finner det svårt att hålla med om.

Dock tror jag att Vera-Zavala har rätt. Kultursverige tror att det är mycket mer vänster än det faktiskt är. För Vera-Zavala är problemet att kulturen inte är tillräckligt vänster. Själv ser jag det inte som konstens uppgift att vara i någon ideologis tjänst, men jag delar hennes syn att denna ideologiska förvirring är ett problem så till vida att den rör till en redan förvirrad diskussion. Hela den kulturdebatt vi har levt med i två år nu baserar sig på slentrianmässiga föreställningar om en tänkt borgerlig önskan att döda kulturen. Föreställningen frodas också hos samtalsdeltagaren Sverker Lenas, som förklarar att:

Annons
X

”Det kan låta konspiratoriskt, men jag tror att Alliansen är ute efter att ta bort möjligheterna för oppositionella personer att komma fram i offentligheten genom att först ifrågasätta stödet för kulturtidskrifter och sedan genom att ifrågasätta stödet till författare som man gör när man talar om kulturpolitik som en bidragspolitik och att kulturen ska klara sig på marknadens villkor”.

Ja, det låter i sanning konspiratoriskt. Inte minst med tanke på att Lenas förfogar över en del av offentligheten han också, som kritiker i Sveriges största tidning.

Även i andra spalter sammanfattas de gångna två åren så här på upploppet inför Kulturutredningen som presenteras i veckan. I
Fokus (6/2009) görs ett försök att reda ut vad borgerlig kulturpolitik är och som vanligt nås inga egentliga svar. Kanske för att frågan är felställd? Kulturpolitik kan inte vara på så himla många olika sätt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Visst, Alliansen är mindre rädd för ord som marknad, entreprenörskap och sponsring, men det betyder inte att man vill sluta stödja kulturen från statligt håll. Det räcker att titta på direktiven till Kulturutredningen för att förstå det. Och de förslag som redan har läckt ut från utredningen är snarast idéer som fullföljer de linjer som ritades upp 1974. Att föra ner mer makt över kulturpengar till regionerna är tex en ambition direkt i linje med dåvarande målsättningar. Det är ganska ironiskt att det parti som kallar sig nya arbetarpartiet också är det parti som – återigen – kan komma att väcka liv i det gamla arbetarpartiets visioner.

  I den ideologiserade debatten hävdas gång på gång att Alliansen skär ner på kulturen. I själva verket har inte statens kulturbudget krympt, utan växt, precis som vanligt. Det som skett är, ungefär, ingenting. För detta ingenting har det varit enormt mycket väsen.

  Själv har jag ägnat hösten åt att träffa ett antal gamla kolleger från denna min gamla bransch. Inte minst för att komma undan den ideologiska pajkastningen och få höra vettiga synpunkter. Det har varit mycket intressant. Bortom det högljudda fåtalet, som har hävdat att de svenska kulturinstitutionerna ”förfaller” i väntan på Kulturutredningen. (
  DN 21/8 2008) finns en långt mer pragmatisk och öppen blick. Åsiktsskillnaderna är små, särskilt när vi når konkreta frågor som stödordningar, kulturens infrastruktur med mera. Kulturdebatten hittills har sannerligen inte dignat av matnytta eller konkretion, men snart får vi skarpa förslag att förhålla oss till.

  Det är först nu det blir verkligt intressant.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X