Det är nog bra att känna efter

Vilken annat land av Sveriges storlek skulle i en global idrott kunna bära en skada i sista minuten på en favorit som Christian Olsson? När de 203 nationerna marscherar in på VM-arenan kommer de blågula friidrottarna visa att man är små i orden men stora på jorden. Jag tror dock inte på någon utbredd guldrush.

Under strecket
Publicerad
Annons

OSAKA
Det var svalare i går. Bara 32 grader. Men varuhuset Yodobashi, som tycks saluföra allt på sina åtta våningsplan, saknar fortfarande fleecetröjor.
Jag såg under en växthusfuktig vandring bredvid blänkande skyskrapor och under myllrande arkader en man bli bötfälld för att ha ställt ifrån sig sin cykel för långt ut på trottoaren. Så är det här. Ordning och reda. Jag tyckte ändå lite synd om honom när han förgäves, med händerna fulla med spelbroschyrer, från det mitt på dan proppfulla hazardnästet Umeda Boatpier (också det åtta våningar), försökte argumentera med den obeveklige representanten från ordningsmakten. Jag försökte gjuta olja på vågorna med lite vit choklad, men ingen av dem var road. Uttrycket ”Gaijin” (utlänning) i mindre smickrande ordalag häftade fast i min klibbiga ryggtavla när jag lämnade platsen för brottet.
Inte allt försvinner i översättning - som Bill Murray så lysande offside i Tokyos vansinniga verklighet beskriver i filmen ”Lost in translation”. Men nästan.

Hade senare inte mer än dragit det första stora andetaget i luftkonditioneringen förrän det tråkiga beskedet om Christian Olsson kom.
Honom är det verkligen synd om.
Jag tänkte på Patrik Andersson som också sträckte en lårmuskel på tröskeln till ett stort mästerskap i Japan.
Lagkaptenen ”Bjärreds” frånvaro bäddade för en annan skåning i fotbolls-VM 2002, Andreas Jakobsson. Det är naturligtvis för mycket att begära att träningskompisen från Göteborg, Anton Andersson, ska axla Christians fallna mantel.
Men den 1.95 centimeter långe ÖIS-hopparen visade senast på SM (17.10) att han kan slå till. Sätter Anton åter nytt personligt rekord med 61 cm är guldet med all säkerhet hans.

Annons
Annons
Annons