Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Jonas Fröberg: Det är nära nu

Exakt hur nära konkurs är Saab? Det är så nära att Victor Muller känner den iskalla andedräkten i nacken.

Mullers fönster att lyckas krympte i går ner till ett minimum. Han måste nu, och då menar jag nu, på ett högst konkret sätt visa att han ska få in pengar och beveka alla som står redo att trycka på konkursknappen – facken och leverantörerna. Och sedan beveka hovrätten. Allt på några dagar.

De anställda och facken har enormt svåra beslut framför sig i dag: Inga löner är i sikte. Samtidigt bultar många hjärtan för Saab. I går eftermiddag nickade till sist medlemmarna i Sveriges ingenjörer i Trollhättan instämmande till konkurs, men inväntar Unionens beslut i dag. IF Metall bestämmer sig inom ett par dagar.

Så har vi de över 800 leverantörerna – där vissa redan hotat med konkurs. Det var ingen tillfällighet att Muller redan en timme efter beskedet i går eftermiddag ringde Lars Holmqvist, chefen för den europeiska leverantörsorganisationen Clepa.

Annons
X

Det som krävs nu kan sammanfattas i två ord: Mycket pengar.

Tingsrättens nej berodde främst på en enda sak: Saab stora Kinaaffär som ska ge 2,2 miljarder kronor måste godkännas av Kinas superdepartement NDRC. Saab hade i sin ansökan inga svar om när ett sådant beslut kan komma.

Det pågår sedan i somras en dialog mellan svenska regeringen och NDRC. Enligt källor sent i går eftermiddag ska regeringen ta ytterligare kontakter med NDRC för att säkerställa att myndigheten har all information om läget för Saab.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För Muller och Saab är NDRC just nu den enda chansen. Han har bara dagar på sig att visa att Saab kan få in pengar. Och det kan bli så tragiskt att de stoiskt uthålliga anställda blir de som trycker på knappen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X