Annons

”Det är min generation som får betala”

Benjamin Dousa.
Benjamin Dousa. Foto: Pressbild

Regeringen belånar nu min ungdomsgeneration för att ge mer pengar till de som inte jobbar. Resultatet blir en kraftigt försvagad arbetslinje, skriver Benjamin Dousa, Moderata ungdomsförbundet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Igår presenterades regeringens budgetproposition för 2021 som Magdalena Andersson säger handlar om ”jobben, jobben, jobben”. Den budget som finansministern presenterade handlar precis tvärtemot om bidrag, ökad arbetslöshet och högre statsskuld. I budgeten rekordbelånar regeringen svenska folket för att bygga ut bidragspolitiken och för att höja och förlänga den redan höga a-kassenivån. Resultatet blir försvagade offentliga finanser och en kraftigt försvagad arbetslinje.

Den budget som presenterades är ett förödande slag mot arbetslinjen och saknar det som krävs för att återstarta ekonomin samtidigt som den skuldsätter svenska folket med över 100 miljarder kronor. Arbetslösheten är idag den högsta på 20 år och redan innan pandemin minskade arbetslösheten i alla EU:s medlemsländer förutom i Sverige. Över 200 000 människor i Sverige riskerar att bli långtidsarbetslösa och närmare 1 miljon människor lever på bidrag. De skattesänkningar som långsiktigt skulle stärka Sveriges ekonomin och arbetslinjen är tillfälliga och riktar sig inte bara till de som förvärvsarbetar. Flera olika ersättningssystem omfattas nämligen också av den sänkta skatten, tvärtemot den logik den förra alliansregeringen använde. Enligt riksdagens utredningstjänst leder nuvarande höjning av a-kassan till 40 000 färre i arbete. Det som behövs nu är istället en arbetslinje med krav och höga förväntningar och där fler kommer i arbete. För att Sverige ska komma tillbaka till tillväxt och få in fler utrikesfödda i arbete behövs istället riktiga jobbskatteavdrag, bidragstak och att man håller hårt i skattebetalarnas pengar.

Annons
Annons
Annons