”Det är lugnt och skönt i Flen”

Flen är Sveriges sämsta kommun, enligt en ny undersökning. Syskonen Elvira och Abbe har bott i Flen hela livet och de håller verkligen inte med.

Syskonen Abbe, 9, och Elvira, 11, tycker det är jättebra i Flen.
Syskonen Abbe, 9, och Elvira, 11, tycker det är jättebra i Flen. Foto: Ari Luostarinen

Mitt i Södermanland, en timmes tågresa från Stockholm, ligger Flen. I kommunen bor ungefär 17 000 personer. Varje år undersöker SCB, Statistiska centralbyrån, vad de som bor i Sveriges olika kommuner tycker och tänker om sin hemkommun. Av de som deltog i undersökningen hamnade Flen – för andra året i rad – längst ner på listan. Abbe och Elvira är syskon och har bott i de centrala delarna av Flen nästan hela sina liv. Här trivs de jättebra.

– Det är inte som att något kommer hända med Flen bara för att vi hamnar längst ner i en undersökning, men man blir ändå lite besviken, säger Abbe.

Elvira och Abbe visar oss runt i Flen. Här står de på Salsta kulle. Foto: Ari Luostarinen

Elvira känner likadant. Hon förstår inte varför så många verkar tycka illa om Flen. Syskonen skulle vilja se fler klädaffärer i kommunen och kanske ett tivoli, som Gröna lund eller Liseberg, men annars beskriver de Flen som ett fantastiskt ställe.

– Där borta brukar många fira midsommar. Och på sommaren är det ibland en miniversion av "Allsång på Skansen" vid scenen. Folk brukar gå dit för att sjunga tillsammans, säger Elvira och pekar på en scen som nu är täckt av snö.

Syskonen visar oss runt i Flen. De pekar och berättar om de ­olika platserna som vi passerar tillsammans. I Sveaparken leker de gärna i klätterställningen eller spelar fotboll. Ungefär fem minuter bort ligger Salsta kulle. Här tillbringar Abbe och Elvira mycket tid under vintern med att åka pulka.

– Om man frågar skolbarn i vår ålder tror jag faktiskt att de flesta uppskattar Flen. Jag går i en bra skola, det finns många badställen i närheten och på sommaren kan man spela minigolf.

–  Det är väldigt lugnt här och det tycker jag är skönt, säger Abbe.

En av de saker som SCB:s ­undersökning visar är att många vuxna är missnöjda med antalet fritidsaktiviteter i Flen. Abbe och Elvira menar att det finns många olika aktiviteter att syssla med om man är barn. Simning, parkour, armbrytning, crossfit och hockey är bara några av de aktiviteter som syskonen räknar upp.

Elvira och Abbe på Café Orlog i Flen. Foto: Ari Luostarinen

Vi avslutar rundvandringen med att ta en fika på Café Orlog – det är Abbes och Elviras favorit­fik. Här brukar de oftast beställa glass. I dag är glassen borttagen, kanske för att det är så kallt ute. Elvira tar i stället en bit prinsesstårta och Abbe beställer en chokladboll.

– Gott! säger han.

Var tror ni att ni kommer bo i framtiden?

– Det är en svår fråga. Men Flen är ju bra, säger Abbe.

– Jag trivs här. Men kanske Örebro – där finns både vattenland och trampolinpark, säger Elvira.

Syskonen Abbe, 9, och Elvira, 11, tycker det är jättebra i Flen.

Foto: Ari Luostarinen Bild 1 av 3

Elvira och Abbe visar oss runt i Flen. Här står de på Salsta kulle.

Foto: Ari Luostarinen Bild 2 av 3

Elvira och Abbe på Café Orlog i Flen.

Foto: Ari Luostarinen Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X