Annons
X
Annons
X

”Det är lättare att anställa andra män”

Näringslivet har misslyckats i jämställdhetsfrågan och politiker ”måste gripa in”, menar bankchefen Rikard Josefson, vd för Länsförsäkringar Bank. Samtidigt erkänner han: När han anställer är det lättare att ta till sig andra medelålders vita män.

Foto: DAVID MAGNUSSON / SVD

LÄS MER:
”Vd kräver en femte storbank”

Storbolagens styrelser har i dag bara 26 procent kvinnor. Det beror på avsaknaden av tillräckligt kompetenta kvinnor. Så brukar det i alla fall låta från ägarhåll. Rikard Josefson, som tycker sig se en annan förklaring till fenomenet, erkänner något som få gjort tidigare:

– Jag är 40 plus, medelålders vit man och jag har lättare att se andra medelålders vita män. Jag är inte tillräckligt bra på att hitta duktiga talanger som inte ser ut som jag själv. Det erkänner jag, säger han och menar att han använder den insikten i rekryteringssammanhang.

Annons
X

– När jag rekryterar ser jag till att få in en lista med lika många tjejer som killar. Det är för få som erkänner att det känns lättare att anställa andra män, men det måste man medge. Då kan man göra något åt det.

LÄS MER:
Kvinnolöner knäckfråga för LO

I slutet av 80-talet var 50 procent av alla nyexaminerade jurister och ekonomer kvinnor. I dag är det 67 procent av dem som tar ekonomisk examen kvinnor.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – De som gick ut på 80-talet är 45–50 år gamla i dag, som jag. Om vi tittar i styrelserna, eller till exempel bland delägare i advokatbyråerna, är det långtifrån jämlikt. Det kan bara bero på två saker, säger Rikard Josefson och fortsätter:

  – Den ena är att kvinnor är korkade. Men om vi antar att det faktiskt inte är så, beror det på att näringslivet misslyckats med jämställdhetsfrågan. Man möts hela tiden av argumentet ”Vi rekryterar bara på kompetens”, men om det vore sant skulle vi vara jämlika redan.

  Rikard Josefson poängterar att näringslivet inte ser till att jobba med frågan, eller bryr sig om att rätta till balansen.

  – Då måste samhället gripa in med de medel man har för att markera att det här är viktigt.

  Vad menar du med att samhället ska gripa in?

  – Jag skulle förstå om politiker gick ut och sa att ”Om fem år kommer vi att införa en kvoteringslagstiftning om inte näringslivet själva rör sig åt det hållet”.

  – Staten är till för att driva gemensamma övergripande frågor i vår värdegrund. Vi tillhör AB Sverige och då måste arbetsplatsen vara jämställd. Då menar jag att det kanske är så att politiker måste gripa in, för branschen har inte levererat. Så enkelt är det.

  LÄS MER:
  Löfven vill ha kvoteringslag

  Han nämner den senaste statistiken, efter bolagens årsstämmor, som visar att vi till och med hade en marginell nedgång av andelen kvinnliga styrelseledamöter i år.

  – En bransch som blir kritiserad för att inte leverera i jämställdhetsfrågan och ändå ger negativt resultat, har lite grann förbrukat sin egen trovärdighet. Vårens debatt där inget hände ger sur eftersmak, säger han.

  Rikard Josefson poängterar samtidigt att jämställdhetsfrågan också är en lönsamhetsfråga.

  – Det finns ett antal rapporter som visar att ju mer lönsam du är som företag, desto mer presterar du. Sedan finns någon rapport som säger emot, men ingen säger att du presterar sämre. Ska du tjäna mycket pengar som företag tror jag att det är jäkligt bra att jobba med jämställdhet och mångfald.

  LÄS MER:
  ”Lööf ryter till mot börsbolagen”

  LÄS MER:
  Lönegap mellan könen minskar

  Annons
  Annons
  X
  Foto: DAVID MAGNUSSON / SVD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X