Annons

Det är länge sen Puskas fot talade

Under strecket
Publicerad

BUDAPEST Det kanske är betecknande att ett land som är regerande OS-mästare i vattenpolo samt VM-mästare i roddens dubbel utan styrman har det svårare med bollar efter marken. Fotbollen i Ungern, eller Magyarorszag som det formuleras på den egna finsk-ugriska grenen, har svårt att hålla näsan ovanför vattenytan.
Inte mycket här i sensommarvärmen, förutom ett par från Boden upptinade AIK:are på gågatan Váci utca, minner om att det är VM-kval på gång.
Annat var det i magyarernas land när förra seklet var ungt. Industrialiseringen i Storbritannien förde ut fotbollen till kontinenten där även grannen Österrike skapade en egen stil med inriktning på kortpassningar och tekniskt spel. Man åkte över kanalen och visade engelsmännen hur det gick till att spela boll.

Även Sverige kom tidigt i åtnjutande av ungerska läromästare. Alexander Brody, som gjort 17 landskamper innan första världskriget, blev 1921 tränare för IFK Göteborg. Han stannade i tre år.
Även Imre Markos, som var först i VM-historien med att bli
utvisad (mot Österrike i kvartsfinalen 1934) kom via Rumänien och Finland till Degerfors 1951. Sonen Imi Markos har som journalist under många år spridit fotbollens budskap i Sverige.
Det här var alltså före den stora revolten mot kommunismen den 23 oktober 1956; startskottet till att cirka 200 000 ungrare kom att fly sitt land.
En av dessa flyktingar var Vilmos Varszegi som IFK Norrköping hittade i ett östgötskt uppsamlingsläger. Han blev senare även guldtränare under Stig Svensson i Östers IF.
En annan lirare ur samma generation gjorde elva blankt på 100 meter. Från höghuset på Klippgatan i Solna inspirerade Laszlo Limpar sina söner att leka med bollen. Anders blev landslagsman och proffs och Robert sköter sedan många år gräsmattan på nationalarenan Råsunda. Jag fick i måndags själv en bollektion i Djursholms tennishall av ungerskättade tränaren Mikael Loso, vars bröder Stefan och Peter var juniorlandslagsman i fotboll (BP) respektive fotbollsdomare högt upp i seriesystemet.

Annons
Annons
Annons