Annons

Jenny Aschenbrenner:Det är kapitalismens fel att en relation spricker.

Har vi blivit fria och oberoende till priset av ytliga kärleksförhållanden?
Har vi blivit fria och oberoende till priset av ytliga kärleksförhållanden? Foto: Linda Forsell / SvD

I sin senaste bok försöker sociologen Eva Illouz förklara varför kärleken tar slut. Problemet, menar hon, är att vi förhåller oss till kärleken som till en marknad styrd av utbud och efterfrågan. Men människor är inte handelsvaror, därför gör vi klokt i att fundera över hur vi egentligen vill leva våra liv.

Under strecket
Publicerad

Går det att ligga fritt? Är det möjligt för kvinnan att ta för sig av den fria sexualitet som på pappret varit hennes sedan p-pillret och den fria aborten och införandet av barnomsorg och avskaffandet av sam beskattning slutat tvinga kvinnor att bli sina egna handelsvaror för att trygga sin ekonomi? Det borde ju vara det, nu mer än någonsin. Dejtingappar som Tinder gör kvinnor till väljande subjekt i lika stora utsträckning som män, en snabb blick på ett ansikte, en kropp, svajpa höger eller vänster, det är valfrihet det.

Men hur kommer det sig då att kvinnors sexuella liv fortfarande är något av det mest problematiserade, stigmatiserade och omstridda i vår samtid? Det räcker med att läsa några av de senaste årens svenska samtidsromaner författade av kvinnor för att förstå att detta med att ligga fritt är väldigt långt ifrån enkelt. Romanfigurer som huvudpersonerna i Sofia Stenströms eller Wera von Essens, Madeleine Schantz, Helena Österlunds eller Sofia Rönnow Pessahs böcker som söker sexuella möten som kan döva smärta, utvidga världen eller bara göra livet tydligt, men ofta upprepar samma gamla mönster av manlig dominans och kvinnlig underkastelse.

Annons
Annons
Annons