Annons
X
Annons
X

Det är inte tanken som räknas

Regeringen väljer att gynna en liten del av det civila samhället genom att vissa skatteavdrag för gåvor möjliggörs. Ideella organisationer med begränsad budget kommer nu att anpassa sin verksamhet för att få mer resurser. Det är en ekonomisk morot för att röra sig mer mot vissa av regeringen utpekade verksamheter, skriver Hanna Hallin på tankesmedjan Sektor 3.

Avdragsrätten som nu införs är i själva verket en ökad statlig styrning av ideella organisationer.
Hanna Hallin

Vid årsskiftet infördes för första gången möjligheten för oss medborgare att själva välja hur skattemedel ska fördelas till ideella organisationer. Ett skatteavdrag för gåvor till organisationer som arbetar med hjälpverksamhet eller stödjer forskning sägs vara ett första steg för att ge civila samhällets aktörer större frihet och ökade intäkter. Att fler ska ge mer är en god tanke.

Men när regeringen väljer att gynna en liten del av det civila samhället och en viss typ av engagemang är det inget litet första steg. Avdragsrätten som nu införs är i själva verket en ökad statlig styrning av ideella organisationer, genom att ge incitament till att förändra verksamheten och hur man organiserar sig.

Annons
X

Medan Stadsmissionens arbete med att stödja människor i missbruk blir avdragsgillt ges inga subventioner till nykterhetsrörelsens arbete för en värld fri från droger. Det är ett stöd för organisationer som ger hjälp vid miljökatastrofer, men inte för dem som arbetar för en bättre miljö. Det civila samhället spelar en stor roll för att arbeta förebyggande men i stället ges incitament för att förändra verksamheten till att göra fler insatser i efterhand.

Genom att dessutom bara välja en viss typ av engagemang – anonyma gåvor – ger regeringen en signal till organisationerna att locka passiva givare i stället för aktiva medlemmar. Subventionen är bara för månadsgivare i Rädda Barnen, inte för dem som stödjer genom att vara medlemmar. Det är en utmaning för i stort sett alla biståndsorganisationer, som i Sverige har en lång tradition som starka medlemsorganisationer där människor går samman för att förbättra andra människors vardag.

Tyvärr har alliansen med Kristdemokraterna i spetsen tydligt pekat ut en annan riktning för vad de vill se i framtida reformer: högre belopp för avdragsrätten, möjligheten för företag att göra avdrag och ett fåtal noga utvalda typer av verksamheter som blir avdragsgilla. Om statsbudgeten tillåter kommer vi alltså att få se fler och större incitament för ideella organisationer att gå mot en viss typ av verksamhet och en viss typ av engagemang.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är inte tanken som räknas, utan resultatet. Erfarenheter från forskning och liknande reformer i andra länder pekar entydigt i samma riktning: ideella organisationer med begränsad budget kommer att anpassa sin verksamhet för att få mer resurser. Det är en ekonomisk morot för att minska medlemmarnas roll och röra sig mer mot vissa av regeringen utpekade verksamheter. Vad är egentligen tanken med det?

  HANNA HALLIN

  Chef Sektor3 – tankesmedjan för det civila samhället

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X