Annons

Erik Zsiga:Det är inte politiken, det är juridiken

Sveriges rikes lag – med förbättringspotential.
Sveriges rikes lag – med förbättringspotential. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige borde äntligen få en grundlag som anstår och garanterar ett öppet samhälle som bekänner sig till den liberala demokratin.

Under strecket
Publicerad

Det börjar bli väldigt vanligt, kanske rentav en aning slitet, med politiker och debattörer som påminner oss om att vi inte kan ta demokratin för given. Så ofta sägs det, i så högt tonläge och kompletterat med så dystra framtidsscenarion att man ibland lockas att påtala att vi kanske inte heller bör ta diktaturen för given. Det mesta tyder trots allt på att vårt politiska system inte kommer att gå riktigt så mycket över styr.

I slutet av november var sociologen Frank Furedi, född i Ungern men sedan länge utvandrad till Kanada och Storbritannien, en av talarna när riksdagen och en handfull europeiska stockholmsambassadörer bjöd in till seminarium med anledning av 30-årsjubileet av järnridåns fall. Furedi uttryckte bedrövelse över den cynism och brist på verkligt engagemang som han menar att det politiska ledarskapet nu visar för demokratin. Överallt talas om demokratins kris. Bara problemfokus.

Annons
Annons
Annons