Annons

Joanna Drevinger:Frantzén överger Gamla Stan för Östermalm

Björn Frantzén på sitt flaggskepp, trestjärninga Frantzén.
Björn Frantzén på sitt flaggskepp, trestjärninga Frantzén. Foto: Lars Pehrson

Att fokusera är nödvändigt för den som vill överleva i Krogstockholm. Därför är det inte konstigt att Björn Frantzén nu väljer att sälja flera krogar i Gamla stan. Redan nästa år öppnar han ett nytt internationellt brasserie på Östermalm.

Publicerad

Toppkrögare lämnar flera restauranger – rubriken tillsammans med bilden på Sveriges enda krögare och kock med tre stjärnor väcker naturligtvis intresse. Och detta kanske särskilt bland dem som lyssnade på Björn Frantzéns sommarprogram i P1 där han pratade om hur han delvis försakat sin familj för att bygga sin krogkoncern och nå sitt mål med maximalt antal stjärnor i Michelinguiden.

Det handlar alltså om att Frantzén Group säljer restaurangen Flying Elk, med barerna Gaston och Corner Club.

I ett pressmeddelande skriver Frantzén Group att ”flytten från Gamla stan är en del i ett större förändringsarbete”.

Annons

Man skulle kunna tänka att förändringen består av att smalna av verksamheten till att bli mer exklusiv. Den så kallade gastropuben Flying Elk med vinbaren Gaston och cocktailbaren Corner Club tar nästan upp ett kvarter i Gamla stan. På Flying Elk serveras hamburgare och fish and chips och det arrangeras musikquiz. Det är folkligt och lite grabbigt och något helt annat än det som Björn Frantzén med sin Frantzén Group erbjuder på eleganta Bobergs Matsal på NK, för att inte tala om trestjärniga Frantzén på Klara Norra kyrkogata, där en meny kostar 3 500 kronor. Man driver också Zén i Singapore som är stjärnrestaurangens systerkrog samt Frantzén’s Kitchen i Hongkong.

En annan tänkbar anledning till avyttringen är att Björn Frantzén vill minska sina åtaganden för att ha möjlighet att tillbringa mer tid med familjen. Men samtidigt behåller han ju den restaurang som antagligen är den mest tidskrävande. Dessutom står i pressmeddelandet att man ska fortsätta sin expansion i Bangkok och Shanghai. För att inte tala om satsningen i Stockholm med ett stort internationellt brasserie i det så kallade Astoriahuset på Nybrogatan som är planerat att öppna 2020.

Björn Frantzén är känd för att vara målinriktad och fokuserad. Att han lämnade sin ursprungliga tvåstjärniga krog i Gamla stan för nya lokaler i City handlade delvis om att lokalen på Lilla Nygatan inte hade förutsättningarna för att rymma en trestjärnig krog. I en intervju med SvD 2017 konstaterade Björn Frantzén att man växt ur lokalen: ”nu känns det som om vi bytt en skokartong mot ett rymdskepp.”

Sällan har kroggästerna varit mer medvetna och kräsna än nu.

Förutom de tre stjärnorna rankas, sedan i juni, Frantzén på plats 21 av världens bästa restauranger, enligt organisationen ”The World's 50 Best”. Dessutom utsågs man till Europas bästa krog, enligt OAD, ett nätverk bestående av så kallade foodies, matnördar.

Att hålla nivån på en krog som Frantzén kostar, i såväl pengar, tid och energi. Att driva flera restauranger som, även om de inte är på stjärnnivå, håller en så pass jämn och hög standard att gästerna strömmar dit och gärna återkommer är inte heller gratis. Sällan har kroggästerna varit mer medvetna och kräsna än nu. Att fokusera där man vet att man kan leverera kan därför vara smart. Dåliga omdömen från en restaurang kan ge eko till övriga delar av verksamheten.

Vilka som tar över Flying Elk och barerna är ännu inte ute, men det är bara att hoppas att den nya ägaren har pengar, tid och energi att hålla etablissemanget på den nivå som den förtjänar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons