”Det är inte en skam att vara fattig”

Stigmatiseringen av fattiga måste mot­arbetas aktivt. Men traditionella ­åtgärder mot fattig­dom riskerar att bli verkningslösa, samtidigt som ­människors utsatthet ökar, skriver Faradj Koliev, doktorand i stats­vetenskap.
Stigmatiseringen av fattiga måste mot­arbetas aktivt. Men traditionella ­åtgärder mot fattig­dom riskerar att bli verkningslösa, samtidigt som ­människors utsatthet ökar, skriver Faradj Koliev, doktorand i stats­vetenskap. Foto: Hasse Holmberg/TT

Offentliga personer och institutioner bör uttrycka sig med respekt för dem som befinner sig i en ekonomiskt sårbar situation. Att tillämpa det som kallas ”skäms­metoden” kan aldrig vara ett alternativ, skriver Faradj Koliev, doktorand i statsvetenskap.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Gunéll Kulieva
Annons

Omkring 4 procent av befolkningen, knappt 400 000 svenskar, lever i materiell fattigdom, enligt SCB.

Men vad innebär det att vara fattig? För att kunna lösa problemet med fattigdom måste det först beskrivas på rätt sätt. Fattigdom innebär inte bara att människor lever i avsaknad av pengar och materiella ting och därmed riskerar att dö i förtid. Aktuell forskning visar att fattiga människor dessutom skambeläggs och isoleras från sin omgivning.

Annons
Annons
Annons