Annons

Det är inte en förlust att avstå från alkohol

I Sverige tycks man tro att det är en tragisk förlust att inte dricka alkohol. Med alla medel försöker samhället lindra bördan av att behöva vara nykter. Men varför håller vi så krampaktigt fast vid ett beteende som förstör så mycket för så många? Vi behöver istället tala om ett alkoholfritt liv som både befriande, friskt och ansvarsfullt alternativ. Det skriver författaren, föreläsaren och den nyktra alkoholisten Camilla Kuylenstierna.

Publicerad

Min ursprungsplan med den självbiografiska boken AnsvarsFULL – som jag fått ett stort och positivt gehör för – var att lyfta stigmat, skulden och skammen kring sjukdomen alkoholism. Men den har visat sig vara svårare att genomföra än jag först trodde. Det är som om vi i Sverige inte vill ta in alternativet att leva ett liv utan alkohol. Mer attraktivt är råd som istället banar väg för möjligheten för den sjuke att kunna återuppta konsumtionen; den alkoholberoende uppmuntras att hålla upp ett tag, träna sig i att dricka normalt, äta mediciner för att dämpa suget och ta vita veckor. Ett liv utan alkohol ses som att äta soppa med gaffel.

För mig står sjukvården och socialtjänsten för de största frågetecknen. Varför en del personer inom området försöker bagatellisera problemet med alkoholism är för mig ofattbart. Speciellt som det inom deras egen yrkeskår finns de som både hanterar och budgeterar för alla alkoholrelaterade skador som vanvård av barn, misshandel, bilolyckor, våldtäkter, bränder och självmordsförsök. Detta, vid sidan om de humana tragedierna, kostar oss skattebetalare ofattbart stora summor pengar, en siffra är 160 miljarder kronor per år. Pengar vi hade kunnat lägga på barnomsorg, skolor och annat.

Annons
Annons
Annons