Det är inne att tala ut

Antalet par i nöd som vänder sig till Familjerådgivningen i Stockholm har ökat med 40 procent på tre år. Har vi blivit sämre på att leva i nära relationer? Eller bryr vi oss mer om hur vi har det samtidigt som det blivit mer okej att söka stöd? Båda förklaringarna är nog sanna. I vilket fall har vi problem där hemma, det står klart i Idagsidans nya serie Kärlekskris.

Under strecket
Publicerad
Annons

Genomsnittbesökaren på Stockholms stads familjerådgivning är ett alldeles vanligt Stockholmspar - med kris i sin relation. Oftast är de mellan 30 och 40 år, båda jobbar och har ett eller flera barn i den yngre åldern.
Inga konstigheter alltså. Det enda märkliga är att de hjälpsökande blir allt fler. På tre år har antalet par som vänder sig till Familjerådgivningen ökat med över 40 procent.
Familjerådgivaren Maud Livén och enhetschefen Eva Marie Sundberg är glada över det förtroende som människor visar dem, men är litet osäkra om orsaken till det ökade intresset. Eller ska man kanske säga behovet.
En viktig faktor är en mer positiv attityd till terapi överhuvud, tror både Eva Marie Sundberg och Maud Livén. Dessutom har nog många insett den stora betydelsen av goda nära relationer.
Medierna spelar en stor roll i detta sammanhang, säger de, och tittar vänligt på mig. Det är ju bland annat via teve och tidningar som relationsproblematiken blivit rumsren.

– Det är inte längre så laddat att söka hjälp, menar
Maud Livén.

Annons
Annons
Annons