Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Det är ingen Hollywoodfilm längre

Terrordådet i Stockholm
Riksgatan avspärrad efter terrorattacken i fredags.
Riksgatan avspärrad efter terrorattacken i fredags. Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Scenen är väl känd. Den är närmast en stapelvara i Hollywoods katastroffilmer. Nationen står under attack. Vaktstyrkor kommenderas ut till centrala funktioner. Avspärrningar upprättas. Regeringen förs i säkerhet.

Scenen var bekant, som sagt. Skillnaden var att jag råkade vara med i den.
Miljöpartiet hade minnesstund för den i Kongo-Kinshasa mördade FN-medarbetaren Zaida Catalán. Vi höll till i det gamla kanslihuset vid Mynttorget i riksdagen. Bland gästerna fanns fyra sittande ministrar, tre avgångna, stabspersonal, en mängd riksdagsledamöter och några av oss som lärt känna henne utanför partiet.

I kön till kondoleansboken började folk slå på sina mobiltelefoner igen. Klockan var då ungefär 15.10. Informationen var ännu fragmentarisk, men det stod klart att det rörde sig om en misstänkt terroristattack 700 meter bort.

Annons
X

När vi kom ner till foajén hade vakterna fått order om att ingen fick släppas ut. De med arbetsplatser i riksdagen gick till sina rum. En handfull av oss andra blev kvar.

Där var vice statsminister Isabella Lövin. Där var utbildningsminister Gustav Fridolin. Ett par av deras nyckelmedarbetare. Någon enstaka miljöpartist som jag inte kände igen. Och där var jag.

På gatan började tungt beväpnad polis utrymma och spärra av Riksgatan, som korsar Helgeandsholmen rakt igenom riksdagskvarteret och förbinder Drottninggatan med Gamla stan. Tvärs över torget, vid Slottet, såg det ut som att högvakten förstärktes. Klockan var då ungefär 15.25.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jag ska inte avslöja några detaljer om hur Säkerhetspolisens personskydd agerade eller vilka åtgärder som vidtogs av riksdagsförvaltningens vakter. Men jag fick ett mycket gott intryck. Säkerhetsdetaljen har väl inarbetade rutiner.

  Ministrarna och deras följen fördes efter en stund bort från den i och för sig redan väl bevakade plats vi befann oss på, till en ännu säkrare lokal. Senare kallade utbildningsministern dit även oss övriga.

  Har ni någonsin önskat att få vara flugan på väggen i ett avgörande ögonblick? Utbildningsministern hade tagit av sig kavajen. Den vita skjortan utskrynklad över byxlinningen. Knuten på den svarta begravningsslipsen lite lättad. Vice statsministern var tystlåten, samlad.

  En livvakt kom med en kanna kaffe och pappmuggar.

  När det var dags för regeringsöverläggningar via telefon fick jag gå ut i hallen. 18.30 hölls informationsmöte i Andrakammarsalen, där riksdagsförvaltningen informerade om att alla kunde gå hem.

  Precis som alla andra har vittnat från fredagen fick även jag intrycket att Sverige, och Stockholm, hanterade terrorattentatet bättre än vid tidigare nationella katastrofer. Vi har anledning att vara stolta och tacksamma mitt i all sorg.

  Men tyvärr räcker det inte. Säkerhetsmedvetandet måste upp en nivå till.

  Svenska Dagbladets fotograf Tomas Oneborg var på Drottninggatan precis när attacken skedde. Granskar man tidkoderna på hans sensationella bilder blir man inte fullt så imponerad av ambulansernas responstid, i synnerhet inte som Sabbatsbergs sjukhus ligger enbart 1 300 meter bort.

  Regeringskvarteren spärrades av och tungt beväpnade vakter sattes in. Men det dröjde ändå längre tid än det skulle ha tagit för några bättre organiserade terrorister – tänk Bataclan – att gå till fots från Åhléns till strömmen.

  Stockholms stad ska sätta ut fler och bättre betongsuggor. Utmärkt! Men varför gjordes inte det redan efter terrorn i Nice, Berlin och London?

  Den misstänkte gärningsmannen hade förekommit i Säkerhetspolisens informationsflöde, och hade fått utvisningsbeslut, men kunde ändå uppehålla sig illegalt i landet. Varför?

  Attackerna sker inte på film längre. Det är verklighet nu.

  Annons

  Riksgatan avspärrad efter terrorattacken i fredags.

  Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X