Annons
X
Annons
X

Alen Musaefendic: Det är häftigt att amortera

Euron kan räddas, euron är förlorad. Angela Merkel är räddaren, Angela Merkel är djävulen. I dessa dagar av manodepressiv retorik är det föga förvånande att Michael Wolfs ena dagen gäspframkallande förslag omvandlades till ett spirituellt uppvaknande dagen därpå. Finansmarknadsminister Peter Normans intervention bidrog till att utspelet nu beaktas med den seriositet som det förtjänar.

Enligt Bankföreningens rekommendation ska alla banker kräva amorteringar av kunder med en belåningsgrad på över 75 procent. Regeln finns, men följs inte. Michael Wolf, vd för Swedbank, har i ett brev till Finansdepartementet presenterat ett förslag på lagstadgad amortering på bostadslån.

De svenska hushållens belåningsgrad är inte bara ett problem vilket som helst, det är skräckinjagande. Peter Norman visar en vakenhet som är ytterst välkommen. En eventuell amorteringslag kan vara ett bra instrument i en större ansträngning att premiera sparande över belåning.

Annons
X

Grundproblemet är dock inte brist på lagar, utan svenskarnas allt mer osunda inställning till skulder. Debatten har ett värde i sig. Den äldre generationen satte en stolthet i att vara skuldfri. Den yngre generationen ser skuldfrihet som ännu ett sätt på vilket de ligger efter sina kompisar. Sådant är svårt att lagstifta mot.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X