SvD Perfect Guide
Annons

Malin Byström: ”Det är en väldigt snäv ram man ska passa in i”

Foto: Rickard L Eriksson

Som en av världens mest framstående sopraner är de legendariska operascenerna hennes hemmaplan. SPG har träffat hovsångerskan Malin Byström.

Text: Elin Liljero Eriksson - 24 juni 2020

Malin Byström söker skydd mot den bländande solen över trädgårdscaféet i Kungsträdgården. Trots att hon precis dykt upp med andan i halsen efter ett möte med sin producent för Sommar i P1 och knappt hunnit landa efter helgens Don Giovanni-opera som livesändes från Berwaldhallen ställer hon om fokus. Men så är Malin också en av världens mest eftertraktade operasångerskor – hon kan konsten att vara i nuet. Ett späckat schema är heller inget ovanligt eftersom hon pendlat till legendariska opera-scener som Royal Opera House i London, Metropolitan i New York och Festspelen i Salzburg i snart två decennier. Förutom i vår, då allt ställts på ända.

– Jag skulle egentligen debuterat på La Scala i Milano nu, men arbetslivet för oss som jobbar med scenkonst har ju slagits sönder och samman sedan corona kom. Jag har inte hört en applåd sedan i februari, säger hon och gör en sorgsen min medan hon sätter upp solglasögonen i håret.