Annons
X
Annons
X

”Det är för billigt att låna”

Trots åtstramningar fortsätter svenskarna låna som aldrig förr. Återigen höjs kritiska röster mot det allra heligaste – boränteavdraget.
– Det är för billigt att låna, säger Länsförsäkringar Banks vd, Rikard Josefson.

– Vi har rotavdrag, ränteavdrag och kan skjuta upp beskattning. Alla initiativ ligger till att låna och konsumera, säger Länsförsäkringar Banks vd, Rikard Josefson, till SvD Näringsliv.

Han är inte ensam i sin kritik mot det svenska ränteavdraget. När EU-kommissionen i våras gjorde en översikt av Sveriges ekonomi, tillsammans med 11 andra länders, pekades de svenska hushållens höga skuldsättning ut som en riskfaktor. Snålare ränteavdrag, amorteringskrav och införandet av marknadshyror var några av kommissionens förslag.

• LÄS MER:
”Rörliga räntan föll i sommar”

Annons
X

– Nu är det en mänsklig rättighet att ha bolån till 3 procent. Det är problem att en hel generation kommer in som tror att 3,5 procent i ränta är en normalitet. Det skulle vara förödande att ha för länge, det är för billigt att låna, säger Rikard Josefson.

Han menar att Sverige har missat chansen att genomföra reformer i skattesystemet.

– Jag tycker att man missat chansen. Under 2008 när räntorna bara dök, då frigjordes 12 miljarder i kassaflöden i svenska hushåll. Då hade man chansen att göra reformer som gynnar sparande.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  • LÄS MER:
  ”Sjöstedt och Norman vill ha amorteringslag”

  Att den snabba tillväxten i de svenska hushållens skulder är ett problem skriver även svenska politiker under på. Ränteavdraget vill man dock inte tumma på.

  – Debatten kring ränteavdragen har funnits sedan länge men det finns inga sådana konkreta diskussioner i regeringen för närvarande. Problemet med att avskaffa ränteavdragen är att man försvårar nyetableringen på bostadsmarknaden, säger bostadsminister Stefan Attefall (KD) till SvD Näringsliv.

  Inte heller från vänsterhåll finns någon önskan att röra dagens avdrag. Enligt Fredrik Olovsson, Socialdemokraternas gruppledare i finansutskottet, är frågan i dagsläget inte på partiets agenda.

  – Vi har inte sett ett slopat ränteavdrag som aktuellt. Vi har inte haft några diskussioner om det. Det är inte sannolikt. Att ta bort avdraget är ett omfattande ingripande i människors ekonomi. Det är ett skäl till varför, säger Fredrik Olovsson.

  Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, säger samma sak.

  De politiska utspelen kring ränteavdraget har dock inte helt lyst med sin frånvaro.

  Under årets Almedalsvecka lyftes frågan av Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson Per Bolund, som kritiserade den sittande regeringens åtgärder för att dämpa hushållens skuldsättning. Att bara ge ränteavdrag för bostadslån och inte konsumtionslån är en idé, menade Bolund.

  Förslaget har även tagits upp av Folkpartiets ekonomisk-politiske talesman Carl B Hamilton, som i januari förra året föreslog en minskning av ränteavdragen från 30 till 25 procent. Ett förslag som snabbt fick mothugg från flera håll.

  • LÄS MER:
  ”Amorteringskrav den rätta vägen?”

  Ett vanligt argument för att behålla avdraget på dagens nivå är att en förändring skulle slå mot de hushåll som har minst att röra sig med. Och att en minskning av ränteavdraget skulle ge avtryck i de svenska hushållens plånböcker råder det ingen tvekan om. Det visar ett enkelt räkneexempel.

  Ett hushåll med ett bostadslån på 2 miljoner som löper till en ränta på 3 procent har en månatlig räntekostnad på 5 000 kronor. Med dagens ränteavdrag på 30 procent uppgår månadskostnaden för ränta med avdrag till 3 500. Skulle ränteavdraget minska med 5 procent ökar månadskostnaden med 250 kronor, motsvarande en kostnadsökning på 3 000 kronor om året.

  Ett slopat ränteavdrag skulle öka hushållets kostnad med 18 000 kronor om året. Politiskt självmord.

  Daniel Liljeberg, chefsekonom på Villaägarnas riksförbund, menar att alla försök att minska ränteavdraget skulle vara en katastrof.

  – Hundratusentals hushåll har tagit lån utifrån premissen att ränteavdrag är möjliga. Att slopa avdraget mitt under pågående match vore ett svek från politikernas sida, säger han.

  Enligt Daniel Liljeberg skulle en minskning av avdraget slå hårt mot svenska hushåll, och mest mot de som idag sitter med höga lån. Han tror också att prisbilden skulle förändras radikalt på fastighetsmarknaden.

  – Vi skulle se ett kraftigt prisfall, då de befintliga priserna är satta utifrån ränteavdraget som premiss. Vi tror att ett bättre sätt att få bukt med problemet är att stödja nyproduktionen. Skulle vi få ordning på utbudsproblemet skulle priserna normaliseras över tid.

  • LÄS MER:
  ”Amorteringskrav delar bedömare”

  Svårt för politiker att försvara blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X