Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

Roland Poirier Martinsson: Det är ert fel, föräldrar

KOLUMN

Nya PISA-resultat, som mäter elevers kunskap i 65 länder, har skrämt föräldrar och politiker. Sverige går från dåligt till långt sämre. Vad deprimerande då, att debatten som följt enbart fokuserar på politiken. Skolpolitiken existerar inte opåverkad av vad de tänkande och tjattrande klasserna påstår är rätt, skönt och sant. Vad de intellektuella trumpetar, genljuder i samhället och formar institutioner och människor.

Vi kan referera till det som något så luddigt som ”tidsandan”. Teknik och ekonomi spelar roll, men viktigast är konsten, akademien och filosofin.

Vilken tidsanda har genomsyrat de senaste 50 åren? Om vi fokuserar på utbildning har den handlat om att undanröja svårigheter, leka med fingerfärg i stället för att rabbla glosor, hitta ursäkter för svaga prestationer, styra impulsiva barn bort från det som är ”tråkigt” – kort sagt: att bannlysa skolans uppfostrande uppgift. Och på sidlinjen har stått applåderande föräldrar.

Annons
X

Denna tidsanda har dominerat utbildningsväsendet och kanske mer än något annat lärarutbildningen. Länge kunde vem som helst lalla in i ett klassrum, med följden att yrkets status sänkts i samma rasande takt som lärarlönerna. Det har drabbat de goda lärarna, som lämnat yrket, och de som hade kunnat bli goda lärarna, men som inte ens funderat på att söka sig till ett av världens finaste och viktigaste yrken.

Vänstern – en vindflöjel i tidsandan – övergav prompt sin stolta historia och lät sig svepas med i vad George W. Bush kallat för ”de låga förväntningarnas mjuka hyckleri”. Duktiga elever med solid social bakgrund drabbas. Svaga elever med bräcklig social bakgrund krossas.

Hur ser orsakskedjan ut? Först en vildvuxen process genom vilken samhällets intellektuella skapar en mängd värderingar. Dessa plockas upp av en högljudd, tjattrande klass, som för ut dem till folket och politikerna. Slutligen bekräftas värderingarna i interaktion mellan opinioner och politiker genom demokratiska val.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur ser läkeprocessen ut? Vänd om, sprid motsatta värderingar, som tillåter kvarsittning och läxor. Klipp magisterns hästsvans, säg åt honom byta jeansshortsen mot kostym; underkänn dåliga resultat i stället för att ursäkta dem, ge sålunda elever från utsatta grupper chansen att konkurrera med dem som glider genom skolan på väg mot jobb som deras bakgrund garanterar dem. Utan skolan som hävstång har en av samhällets viktigaste mekanismer för att skapa rättvisa eliminerats.

  Jan Björklund försöker kämpa ner de låga förväntningarnas mjuka hyckleri. Tyvärr är han chanslös. Motståndet är för starkt. Skyll inte på politikerna. Ni bestämmer över dem. Det är ert fel.

  Roland Poirier Martinsson är författare och filosof.

  rolandpm@gmail.com

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X