Annons
X
Annons
X

”Det är enkelt att vara ful gubbe idag”

Det är lätt för förövare att hitta barn och unga på nätet. Minst hälften av alla 15-åriga flickor har också fått oönskade sexuella förslag.

– Nu kan man vara ful gubbe utan att ens skrämma iväg unga eftersom man är så anonym på nätet. Att hitta unga offer är extremt lätt idag, säger Björn Sellström på Rikskriminalens IT-brottsenhet.

Foto: SCANPIX ARKIV

Enligt en rapport som Brottsförebyggande rådet publicerade 2007 har ungefär hälften av alla 15-åriga flickor blivit kontaktade av personer de tror är vuxna i sexuellt syfte på nätet.

– Siffran är troligen ännu högre nu, säger Björn Sellström som arbetar för att stävja barnpornografi och övergrepp mot barn på Rikskriminalens IT-brottsenhet.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han menar att det för förövarna har blivit mycket lättare att hitta offer och att de letar på sajter där det finns många ungdomar, som till exempel Lunarstorm, Bilddagboken, Snyggast.nu, Stallet.se och Facebook för att bara nämna några.

  Annons
  X

  – De allra flesta unga reagerar sunt och säger ifrån men dessvärre finns det de som inte gör det, säger Björn Sellström.

  Flera fall av sexbrott har uppmärksammats under det senaste året. I november avgick Åke Blomqvist, kommunalråd i Huddinge, efter att han betalat för sex med en 17-åring.

  I en intervju med tidningen Metro sade Blomqvist att han ”surfade på nätet och kom in på en sajt som erbjöd träffar och gruppsex, vilket han tyckte kunde vara intressant att prova på”. Att det handlade om en minderårig flicka uppfattade han inte, hävdade Åke Blomqvist.

  Han finns i utkanten av en betydligt större härva där en affärsområdeschef i flera år ska ha förmedlat gruppsex och sexträffar med tonårsflickor som han chattat med via nätet. Fyra av flickorna blev våldtagna på privata adresser och lyxhotell, ibland av flera män. Företagaren dömdes till fyra års fängelse och en scoutledare i samma härva fick 2,5 års fängelse för bland annat våldtäkt. Även en mellanstadielärare i Huddinge har dömts i samma härva.

  Polisen bedömer att det är mycket lättare idag för förövare att hitta varandra och skapa nätverk med hjälp av nätet, samtidigt som det är svårt att upptäcka dem.

  – Det krävs en ingång för att komma in i en sådan sammanslutning av män eller en pedofilring. Man måste bli inbjuden eller ha en ingång för att få ta del av informationen. Det bygger på att man har ett förtroende i den kretsen för att få ta del av informationen, säger Björn Sellström.

  Att övervaka nätet i allmänhet är omöjligt för polisen eftersom det är gigantiskt stort och inte meningsfullt ”att spana planlöst”.

  – Vad vi behöver är hjälp från moderatorerna, alltså de som håller koll på de egna sajterna och ser vilka konversationer som förs. Problemet är att kontakterna bara initieras på de sociala sajterna, och sedan ganska fort flyttas över till MSN istället, och där är det bara mellan två personer, säger Björn Sellström.

  Ett annat problem är att konversationerna på MSN inte sparas i den nya funktionen som finns sedan några år. Därmed försvinner bevisningen för polisen.

  – Nästa problem är att konversationen förs över servrar som finns i USA och då gäller amerikansk lagstiftning. För att få adresser krävs lite pyssel. Det funkar men det krävs en viss dignitet på brottet, förklarar Björn Sellström.

  Enligt Sellström har inte Rikskriminalpolisen arbetat med fallet med den nu misstänkte före detta polischefen.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X