Annons
X
Annons
X

”Det är en ny sorts tid”

Sophie Zelmani är tillbaka med sitt nionde album. Som så många gånger förr finns låtar med texter om uppbrott. Hon har också kvar sin egenhet att nedvärdera sig själv. Som hennes kommentar om varför hon inte skulle kunna vara med i Idol. ”Jag kan ju inte sjunga”, säger sångerskan och ler.

(uppdaterad)
Sophie Zelmani släpper sitt nionde album Soul. Nästa år fyller hon 40 år coh funderar på att försöka få in något mer i livet än bara musiken. ”Det är dags att gå vidare med något annat. Jag vet bara inte med vad. Journalist kanske, så att det är jag som ställer frågorna”.
Sophie Zelmani släpper sitt nionde album Soul. Nästa år fyller hon 40 år coh funderar på att försöka få in något mer i livet än bara musiken. ”Det är dags att gå vidare med något annat. Jag vet bara inte med vad. Journalist kanske, så att det är jag som ställer frågorna”. Foto: LARS PEHRSON

EFTER UPPBROTT OCH FLYTT TILL STOCKHOLM ÄR SOPHIE ZELMANI TILLBAKA MED NYA SKIVAN SOUL

Sophie Zelmanis sätt att tona ner sig på ett självspäkande sätt blir ibland så absurt att jag måste skratta, något som hänt vid alla intervjuer jag gjort med henne genom åren. Hon kan säga saker som ”jag skriver låtarna men kan inte spela”. Eller ”jag får aldrig några idéer”. Och ”Om jag träffade mig själv skulle jag inte lägga märke till mig själv.”

När jag påpekar att det uppenbarligen inte stämmer och att hennes ”one-liners” istället blir underhållande mitt i sin tragik, viskar hon:

–Du är den ende som skrattar.

Annons
X

Oops, men det tror jag knappast. Vilket märks på scen, som i förra veckan på Rival i Stockholm. Hon är så glad att så mycket folk kommit och mumlar om att kontrasten är stor mot när hon ”legat hemma med ångest och käkat choklad i fem dagar, jag är helt ensam annars”. Hur publiken reagerar? De skrattar. Ömsint. Precis som när hon säger ”katastrof” när hon inte minns nästa vers på en låt.

Får du frågor om att vara med i olika program eller Melodifestivalen?

–Nej, jag får aldrig förfrågningar om någonting.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vi ses på en tom restaurang på Söder. Hon dricker en kopp kaffe, behåller hatten på och förundras över att hon firar 16 år som artist. Det nya albumet har fått titeln Soul, men inte för att hon gett sig på Motown eller något liknande.

  –Nej, först tänkte jag att den skulle heta My soul remembers, som sista låten på albumet, men så tyckte jag det räckte med Soul, ett bra ord, kort och snyggt. Men det är lite mer soul än vanligt på den här skivan.

  Sophie Zelmani har brutit upp från sitt egenritade hem utanför Mariefred och bor numera med sin dotter i Stockholm. Hon har tidigare sagt i SvD att hon ser dottern som en vändpunkt i sitt liv, någon som fått henne att härda ut, att få mening med livet och bli mer harmonisk. Just dottern sjunger hon om i My daughter: ”I ain’t crying, but I have to comfort my daughter, she seems to be feeling, the pain of mine” och ”another failure of the mother”.

  –Det var något jag var tvungen att få ur mig. Min dotter har hört låten men inte ens reagerat! Det är klart att man många gånger känner att man misslyckas som mamma och önskar att man var perfekt. Men det tror jag många gör.

  Har du skilt dig?

  –Jag förstår att du undrar. Men jag måste reda ut det där själv först. Det är en ny sorts tid som börjar och det kommer att ske förändringar. Det behöver inte vara skilsmässa, tvärtom kanske. Jag har flyttat från Mariefred och bor i Stockholm men jag ser det bara som en hållplats, säger Sophie Zelmani.

  Skivan är inspelad i Lars Halapis studio i Löderup i Skåne, något som gett en frihetskänsla till Sophie Zelmani.

  –Jag får ganska mycket skrivet där, kan spela in precis när jag gjort klart en låt och då är det lätt att fånga den exakta stämningen, för att man är kvar i den.

  Hon slog igenom 1995 med singel Always you och den självbetitlade debutplattan som sålde 100000 exemplar i Japan. Hon turnerar fortfarande runt Europa, främst Tyskland och Schweiz med sina lågmälda, bitterljuva låtar. Zelmani har från alla första början samarbetat med gitarristen och producenten Lars Halapi, som tidigare var medlem i Bo Kaspers orkester.

  Nu 16 år senare ångrar hon att hon inte tog till vara tiden bättre när hon flög runt världen. Som när hon var i New York ett par gånger för att göra promotionspelningar.

  –Jag kunde ha njutit mer men jag ville bara åka hem. Jag var inte redo utan såg mest flygplatser och hotellrum.

  Annons
  Annons
  X

  Sophie Zelmani släpper sitt nionde album Soul. Nästa år fyller hon 40 år coh funderar på att försöka få in något mer i livet än bara musiken. ”Det är dags att gå vidare med något annat. Jag vet bara inte med vad. Journalist kanske, så att det är jag som ställer frågorna”.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X