”Vi har lite för stora hjärnor i proportion till vår kropp. Rent existentiellt så kan det nog vara sundare för många att ha något yttre att kämpa för, för då får hjärnan inte tid att grubbla”, säger Nina Lykke.
”Vi har lite för stora hjärnor i proportion till vår kropp. Rent existentiellt så kan det nog vara sundare för många att ha något yttre att kämpa för, för då får hjärnan inte tid att grubbla”, säger Nina Lykke. Foto: Lars Pehrson

”Det är en bragd att inte ödelägga sina barn”

Äktenskap, otrohet, skilsmässor. Varför håller vi egentligen på? Norska författaren Nina Lykke vill med sin gestaltning av en skilsmässa i medelklassen undersöka vilka vi är när vi mister allt.

Publicerad

Scenen där Francesca (Meryl Streep) sitter med sin man i bilen, och ser Robert (Clint Eastwood) stå utanför i regnet måste vara den mest hjärtknipande i snyftaren ”Broarna i Madison County”. Men när den norska författaren Nina Lykke nämner filmen som ett exempel på vår bild av äkta kärlek, är det en annan scen som hon tänker på.

− Det mest rörande är när hennes man ligger för döden, och han säger att han vet att livet inte varit nog för henne. Kärleken mellan Meryl Streeps och Clint Eastwoods rollfigurer är ett själarnas möte, men handlar mycket om begär. Vi får ju aldrig se deras vardag. Ska hon bara sitta och vänta på att han ska fotografera klart och så ska de ligga med varandra sen? Och så blir hon irriterad över att han bara håller på med sin kamera, säger Nina Lykke och imiterar en självgott prylpillande Clintan.